Uitstel niet-dringende ingrepen en opnames

2 december 2021
Om de toestroom van (corona)patiënten in de ziekenhuizen te kunnen opvangen, zullen een groot aantal niet-dringende ingrepen de komende weken uitgesteld worden.

Uitstel

Om de toestroom van (corona)patiënten in de ziekenhuizen te kunnen opvangen, heeft de overheid besloten dat ziekenhuizen de helft van de bedden op intensieve zorg moeten reserveren voor coronapatiënten. Verder moeten ze zich voorbereiden op een percentage van 60 procent COVID-19-patiënten op afdelingen intensieve zorg en moeten ze patiënten uit zwaar getroffen ziekenhuizen zo veel mogelijk overnemen.

Daarom zullen een groot aantal niet-dringende ingrepen de komende weken uitgesteld worden, zodat zorgmedewerkers kunnen vrijgemaakt worden om de dringende zorgnood te blijven aanbieden.

Wat betekent dit?

  • Niet-dringende ingrepen en opnames in de komende weken zullen helaas moeten worden uitgesteld. Als de capaciteit het enigszins toelaat, kunnen alsnog enkele niet-dringende ingrepen plaatsvinden.
  • Wij vragen om het ziekenhuis niet zelf te contacteren om te checken of een opname of ingreep al dan niet wordt uitgesteld:
    • Patiënten van wie een opname of ingreep wordt uitgesteld, worden 48 uur vóór hun afspraak telefonisch gecontacteerd.
    • Patiënten van wie de ingreep gewoon kan plaatsvinden, krijgen hierover geen bericht.
  • Het ziekenhuis blijft open en toegankelijk. De meeste raadplegingen blijven plaatsvinden zoals gepland.
  • Aarzel niet om bij een medische urgentie hulp te zoeken in het ziekenhuis.

De druk op het ziekenhuis is momenteel zeer hoog, maar we blijven onze dienstverlening zo professioneel mogelijk garanderen. Wij danken alle patiënten voor hun geduld en flexibiliteit.

Laatste aanpassing: 2 december 2021