Tweede pilootvaccinatie in vier woonzorgcentra in Vlaams-Brabant

30 december 2020
Begin deze week werd voor het eerst een lading coronavaccins vanuit UZ Leuven verdeeld naar een woonzorgcentrum in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Een deel resterende vaccins van de eerste symbolische levering van Pfizer/BioNTech wordt vandaag verder verdeeld naar vier woonzorgcentra in Vlaams-Brabant.

De bewoners van drie Belgische woonzorgcentra kregen op maandag 28 december als eerste een coronavaccin. De vaccins van Pfizer/BioNTech werden het weekend voordien geleverd, veilig bewaard en ontdooid in UZ Leuven, waarna ze werden vrijgegeven om toe te dienen. Het was de symbolische start van de vaccinatiecampagne in ons land, die in de week van 5 januari echt wordt uitgerold.

Die start verliep vlot en werd positief geëvalueerd. Daarom besliste de nationale vaccinatietaskforce dat een kleine 400 van de resterende vaccins die in UZ Leuven bewaard worden, mogen worden verdeeld naar vier woonzorgcentra in de regio van het universitaire ziekenhuis. Het gaat om ’T Spelthof in Binkom, De Wyngaert in Rotselaar, Edouard Remy in Leuven en Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem. Alle vier de woonzorgcentra werken reeds intens en goed samen met UZ Leuven. Net als bij de eerste pilootvaccinatie wordt ook nu het aantal woonzorgcentra bewust beperkt gehouden.

Test in timing

In de vaccinatiecampagne die van start gaat op 5 januari zal UZ Leuven als hubziekenhuis voor Oost-Vlaams-Brabant enkel regionaal vaccins verdelen. Deze tweede test biedt het ziekenhuis de kans om die rol te versterken. De precieze timing van de procedures en de logistieke uitvoering zoals die binnenkort ook echt zullen verlopen, kan nu getest en waar nodig bijgestuurd worden om de planning te optimaliseren. Dat kon nog niet bij de nationale pilootvaccinatie afgelopen weekend.

Vlak na de beslissing van de nationale vaccinatietaskforce gisteren werd de ontdooiprocedure opgestart in de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. Net zoals afgelopen maandag, vertrokken de ontdooide vaccins vanochtend richting de woonzorgcentra. Daar worden de vaccins toegediend onder toezicht van de Coördinerend en Raadgevend Arts aan de bewoners die daarvoor toestemming gaven.

UZ Leuven is verheugd om te kunnen deelnemen aan de tweede pilootvaccinatie en de kans te krijgen om alle procedures ook samen met de locoregionale partners te kunnen testen en te evalueren, om zo helemaal klaar te zijn voor de definitieve start van de vaccinatiecampagne volgende week.

Laatste aanpassing: 15 februari 2021