Protontherapieblokjes bouwen

1 mei 2021

Een gigantisch bestralingstoestel dat rond je draait terwijl je alleen in een medische bunker ligt: voor kinderen kan een behandeling in het Leuvense protontherapiecentrum best akelig aanvoelen. Om hen wat vertrouwd te maken met wat er zal gebeuren in het ziekenhuis, bedacht men een bouwpakket met LEGO®-blokjes.

Professor Tom Depuydt, medisch stralingsfysicus in UZ Leuven en bezieler van het project: “De aantrekking van LEGO-bouwblokjes is van alle tijden. Met dit setje bouwen de kinderen een authentiek model van de IBA-bestralings­toestellen na. Het is belangrijk dat de kinderen rustig blijven tijdens de bestraling, om de behandeling zo nauwkeurig mogelijk te kunnen uitvoeren. Als ze minder angstig zijn omdat ze weten wat er gaat gebeuren, is er ook minder anesthesie nodig.”

Ella (12), patiëntje van het protontherapiecentrum: “De bouwset zal voor mij een levenslange herinnering zijn. Ik vond het heel leuk om te maken, zo ging de tijd in het ziekenhuis wat sneller voorbij. En mijn familie heeft zo kunnen zien waar ik zes weken lang elke dag naartoe ging. Mijn papa was stiekem een beetje jaloers op mijn setje met LEGO-stenen.”

Het educatieve spel is een initiatief van PARTICLE in samenwerking met IBA. Het spel kwam tot stand dankzij sponsoring van Run for Hope, Kiwanis Leuven & Kiwanis Durbuy.

Lees meer over het protontherapiecentrum

Laatste aanpassing: 22 juni 2021