UZ Leuven test nieuwe sensor om patiënten te monitoren in het ziekenhuis en thuis

11 augustus 2021
Vijf jaar geleden startten 5 Europese ziekenhuizen met de ontwikkeling van een sensor om patiënten gestroomlijnd te monitoren zowel tijdens hun ziekenhuisopname als thuis. De sensor zal op 16 september 2021 voorgesteld worden op een internationaal symposium over patient monitoring en draagbare sensoren.

Op 16 september 2021 stelt het onderzoeksconsortium Nightingale de resultaten voor van het grootschalige onderzoek naar patient monitoring. Na een selectie uit meer dan 100 kandidaten werd gekozen voor een draadloze herbruikbare sensor die bevestigd wordt op het borstbeen.  

UZ Leuven speelde een leidende rol in de keuze voor de sensoren die verder zouden worden uitgetest. Prof. dr. Frank Rademakers, hoofdonderzoeker Nightingale voor UZ Leuven: “Over wearables en patient monitoring wordt veel gepraat, maar dit is de eerste keer dat een sensor zo uitgebreid is getest in de klinische praktijk van het ziekenhuis. In UZ Leuven testten we de sensor uit op de dienst thoracale heelkunde, meer bepaald bij patiënten met slokdarmkanker en pleuratumoren. Ondertussen loopt ook een project om het toestel te gebruiken op cardiale heelkunde en op termijn willen we dergelijke sensoren ziekenhuisbreed gebruiken. Het is een enorme stap vooruit in de continuïteit van de zorg die we onze patiënten willen bieden.” Het feit dat hetzelfde systeem zowel in het ziekenhuis als thuis kan gebruikt worden, biedt een groot voordeel voor continuïteit en gebruiksgemak voor de patiënten.

Slimme analyse-apparatuur

Met de sensor willen artsen vooral snel kunnen inspelen op de gezondheidstoestand van een patiënt. Het toestelletje meet de hartfrequentie, zuurstofsaturatie en ademhalingsfrequentie, maar ook temperatuur, beweging en houding. Professor Rademakers: “Zo krijg je heel brede info over een patiënt. Met slimme analyse-apparatuur kun je gevaarlijke parameters of een plotse achteruitgang van een patiënt snel opmerken. In sommige ziekenhuizen gebruikte men de sensor ook bij COVID-19-patiënten, waar het meten van de zuurstof en ademhaling erg belangrijk is. Het zorgde ervoor dat patiënten die anders in het ziekenhuis moesten blijven al naar huis konden, ten voordele van ziekere patiënten waarvoor geen bedden meer vrij waren.”

In het gratis symposium van 16 september zullen de onderzoekers hun resultaten en ervaringen over early warning en monitoring op afstand delen met artsen, bedrijven en ziekenhuizen. Ervaringen van patiënten en artsen komen aan bod, net zoals de vele uitdagingen die patient monitoring met zich meebrengt op het vlak van ontwikkeling en toepassing. Iedereen met interesse in het monitoren van patiënten thuis of in het ziekenhuis kan zich inschrijven via www.healthcareconferencesuk.co.uk/conferences-masterclasses/remote-wireless-patient-monitoring. Het Nightingale-onderzoeksproject werd gefinancierd door de Europese commissie Horizon 2020 research and innovation programma onder grant agreement No727534..

Meer info

Nightingale H2020 conference: remote wireless patient monitoring, challenges, experiences and what’s next. Donderdag 16 september 2021 14-18u.

www.healthcareconferencesuk.co.uk/conferences-masterclasses/remote-wireless-patient-monitoring

Laatste aanpassing: 12 augustus 2021