Onderhoudsbehandeling voor eierstokkanker ook werkzaam bij andere patiëntgroepen

23 december 2019

Op 19 december werden er in het toonaangevende vakblad The New England Journal of Medicine twee studies gepubliceerd waaraan prof. dr. Ignace Vergote, diensthoofd gynaecologie en verloskunde in UZ Leuven, meewerkte. Het gaat om twee fase 3-klinische studies waarbij het effect van een bestaande onderhoudsbehandeling op de overlevingskans van verschillende groepen patiënten met vergevorderde eierstokkanker werd nagegaan.

Afbeelding van de baarmoeder en eierstokken

Studies tonen aan dat onderhoudsbehandeling met PARP-remmers ook effectief is bij patiënten zonder afwijking in BRCA-gen.

 

 

 

 

 

In UZ Leuven worden er jaarlijks zo’n 120 patiënten met nieuw gediagnosticeerde eierstokkanker behandeld. Ongeveer 30 procent van de patiënten heeft een afwijking in het BRCA1- of BRCA2-gen in de tumor. Na de eerste behandeling met een operatie en chemotherapie, bestaat de nog niet terugbetaalde onderhoudsbehandeling voor hen uit zogenaamde ‘PARP-remmers’. Die blokkeren de natuurlijke DNA-herstelmechanismes van kankercellen, waardoor de fouten in het DNA zich opstapelen en de tumor stopt met groeien en geleidelijk aan afsterft. Tot nu toe waren er alleen bij patiënten met een BRCA1- of BRCA2-mutatie indrukwekkende resultaten bekend.

In twee recente fase 3-studies, bekend als ENGOT-ov26/PRIMA en ENGOT-ov25/PAOLA-1, werd aangetoond dat PARP-remmers ook positieve effecten hebben op de overlevingskans van patiënten zonder BRCA-afwijkingen. De PRIMA-studie bevestigde dat de PARP-remmer niraparib de ziektevrije overleving niet alleen verlengt bij patiënten met BRCA-mutaties, maar ook bij een andere groep patiënten met verminderd DNA-herstel (homologe recombinatiedeficiëntie). Hierdoor komt meer dan de helft van de patiënten met eierstokkanker in aanmerking voor een behandeling met een PARP-remmer. Uit de PAOLA-1-studie bleek dat de overlevingskans bij dezelfde patiëntengroepen ook sterk verhoogd wordt wanneer de PARP-remmer olaparib gecombineerd wordt met een middel dat de groei van bloedvaten onderdrukt (bevacizumab).

Terugbetaling uitbreiden

Bij alle patiënten waren de nevenwerkingen van de PARP-remmers relatief mild en aanvaardbaar, waardoor de behandeling goed verdragen werd. Er kunnen nu de nodige stappen ondernomen worden om de terugbetaling uit te breiden naar patiënten met een nieuwe diagnose van eierstokkanker en een afwijking in de BRCA-genen of een homologe recombinatiedeficiëntie.

Lees de gepubliceerde PRIMA- en PAOLA-studies.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Gynaecologie en verloskunde"

UZ Leuven geeft aandacht aan vroeg zwangerschapsverlies

8 mei 2023
Eind april vond in campus Gasthuisberg voor het eerst een herinneringsmoment plaats voor mensen die hun kindje vroeg in de zwangerschap verloren. Een uniek initiatief en een mooie samenwerking tussen de vroedkundig consulenten en de pastorale dienst van UZ Leuven.
Lees meer
Meer nieuws over "Gynaecologie en verloskunde"

Nieuwe strategie zorgt voor betere diagnose van eierstokkanker

15 december 2022
Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontwikkelde de afgelopen jaren een nieuwe strategie om eierstoktumoren te classificeren als goed- of kwaadaardig. Een studie bij bijna 5.000 patiënten in 17 centra wereldwijd bevestigt nu dat het artsen helpt om de beste behandeling te bepalen.
Lees meer
Meer nieuws over "Gynaecologie en verloskunde"

Anesthesie tijdens zwangerschap heeft geen invloed op ontwikkeling kind

27 oktober 2022
Artsen in UZ Leuven onderzochten of blootstelling aan anesthesie tijdens de zwangerschap een effect heeft op de hersenontwikkeling van de baby. De resultaten zijn geruststellend: er werd geen significant verband gevonden.
Lees meer
Laatste aanpassing: 24 januari 2020