Nieuwe labotechniek helpt bij diagnose zeldzame systeemziekten

3 april 2023
Artsen in UZ Leuven ontwikkelden een onderzoeksmethode om nieuwe en zeldzame auto-antistoffen in het bloed op te sporen. Auto-antistoffen zijn gericht op eigen eiwitten of DNA en kunnen wijzen op zeldzame auto-immuunziekten. De nieuwe techniek helpt bij het stellen van de juiste diagnose.

Bij inflammatoire systeemziekten zijn er vaak auto-antistoffen in het bloed terug te vinden.

Inflammatoire systeemziekten zijn zeldzame auto-immuunziekten waarbij het immuunsysteem zich tegen verschillende eigen organen of orgaanstelsels keert, zoals de gewrichten, spieren, huid, longen, nieren en bloedvaten. Voorbeelden daarvan zijn systeemlupus, systeemsclerose, vasculitis en myositis.

Antistoffen tegen eigen eiwitten of DNA

Bij die aandoeningen zijn er vaak auto-antistoffen in het bloed terug te vinden. Dat zijn antistoffen gericht tegen specifieke lichaamseigen eiwitten of het eigen DNA van de patiënt. Onderzoek naar auto-antistoffen kan belangrijke informatie opleveren en de arts helpen bepalen om welke aandoening het precies gaat.

Dr. Jean-Baptiste Vulsteke, arts-specialist reumatologie in opleiding en doctoraatsonderzoeker: “De meeste klinische laboratoria gebruiken een standaard ‘antinucleaire’ test en een reeks specifieke auto-antistoftesten, maar bij veel patiënten wordt er niets gevonden. Dat bemoeilijkt de diagnose en verdere behandeling. Wij ontwikkelden een nieuwe techniek die ook tot nog toe onbekende en heel zeldzame auto-antistoffen kan opsporen. Daarmee krijgen we een beter inzicht in de oorzaak van de ziekte, de diagnose en prognose, en kunnen we de behandeling beter afstemmen op elke individuele patiënt.”

Prof. dr. Xavier Bossuyt, arts laboratoriumgeneeskunde en hoofdonderzoeker: “We ontdekten al nieuwe auto-antistoffen bij drie zeldzame systeemziekten, waaronder systeemsclerose. Onze eerste resultaten tonen aan dat de techniek beter werkt dan de klassieke labotesten, waardoor we de groep patiënten zonder gekende auto-antistoffen kunnen verkleinen.”

In de toekomst zal de nieuwe methode verder onderzocht worden in nationale en internationale studies bij patiënten met systeemziekten en mogelijk ook andere auto-immuunziekten. Zo hopen de onderzoekers het landschap van auto-antistoffen bij systeemziekten verder in kaart te brengen.

Door intensief samen te werken, proberen we voor elke patiënt de beste zorgen te voorzien, hoe zeldzaam de aandoening ook is
Prof. dr. Ellen De Langhe, reumatoloog en medecoördinator LeUZis

Interdisciplinaire samenwerking LeUZis

Het onderzoek naar auto-antistoffen bij systeemziekten wordt mogelijk gemaakt door een sterke samenwerking tussen de behandelende artsen en ondersteunende disciplines zoals laboratoriumgeneeskunde. Sinds 2013 wordt de klinische expertise rond inflammatoire systeemziekten binnen UZ Leuven gebundeld in LeUZis, een samenwerking tussen algemene interne geneeskunde, reumatologie, nefrologie, pneumologie, neurologie, dermatologie en kindergeneeskunde.

Prof. dr. Ellen De Langhe, reumatoloog, medehoofdonderzoeker en medecoördinator LeUZis: “Systeemziekten zijn complex en vereisen vaak de expertise van meerdere specialisten. Door intensief samen te werken, proberen we voor elke patiënt de beste zorgen te voorzien, hoe zeldzaam de aandoening ook is.”

Meer informatie over de nieuwe techniek

De techniek is gebaseerd op een speciale combinatie van immunoprecipitatie om specifieke antistoffen af te zonderen, en massaspectrometrie om ze te identificeren en de hoeveelheid te meten.

Laatste aanpassing: 20 oktober 2023