Nieuwe dieet-app tegen prikkelbare darm

1 mei 2021

Buikkrampen, opgeblazen gevoel, onregelmatige ontlasting? Dat kan wijzen op het prikkelbaredarmsyndroom. Voor de diagnose ga je het best naar de huisarts. Er bestaan geneesmiddelen tegen prikkelbare darm, maar vanaf juni is er ook een dieet-app die uitstekende resultaten oplevert.

Een studie van UZ Leuven vergeleek twee jaar lang patiënten die via de app een eenvoudig aangepast dieet volgden met patiënten die de klassieke medicatie namen voor hun probleem. Het laag-fodmapdieet bleek nog betere resultaten te geven dan de medicatie. De app zal vanaf juni 2021 beschikbaar zijn via de huisarts.

Prof. dr. Jan Tack, gastro-enteroloog in UZ Leuven: “We zijn zelf verrast door de goede resultaten. Het is de eerste keer dat er zo’n grote studie over het prikkelbaredarmsyndroom liep via de huisarts. Het laag-fodmapdieet bestaat al langer bij gespecialiseerde diëtisten, maar was niet toegankelijk voor een breed publiek. We maakten een app die zo eenvoudig is dat iedereen hem zonder uitleg kan gebruiken. Bijna alle patiënten die het dieet volgden in het kader van de studie, bleven het ook na afloop van de studie gebruiken.”

Meer info over de app tegen prikkelbaredarmsyndroom

Laatste aanpassing: 3 mei 2021