Nieuwe behandeling voor gevorderde baarmoederkanker toont veelbelovende eerste resultaten

18 maart 2022

Onderzoekers kondigen de eerste resultaten aan van een klinische fase 3-studie van selinexor als onderhoudstherapie voor gevorderde of terugkerende baarmoederkanker. Vergeleken met de placebo-controlegroep, hadden patiënten die de behandeling kregen een 30% lager risico op overlijden of verergering van de ziekte. Het effect was het meest uitgesproken in de subgroep van patiënten die een functioneel p53-gen hebben, wat overeenkomt met het werkingsmechanisme van selinexor.

Aan de studie namen 263 patiënten deel in meer dan 100 centra in Europa, Noord-Amerika, China en Israël. Allen hadden gevorderde of terugkerende baarmoederkanker en hadden eerder een goede respons getoond op chemotherapie als eerstelijnsbehandeling. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan de behandelings- of de placebogroep.

Langere progressievrije overleving

Het hoofddoel van de studie was een verbetering van de progressievrije overleving aantonen. Dat is de tijdsduur waarin patiënten leven met de ziekte zonder dat die verergert en is een veelgebruikte maat om nieuwe kankerbehandelingen te evalueren.

"De prognose van gevorderde baarmoederkanker is zeer slecht: patiënten hervallen meestal binnen de 3 tot 4 maanden na de eerstelijnschemotherapie en overleven gemiddeld minder dan een jaar. Vandaag kunnen we alleen maar toezien en wachten, want er bestaat geen onderhoudsbehandeling," zegt dr. Vicky Makker, medisch oncoloog in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in de VS en medeonderzoeker van de studie.

Prof. dr. Ignace Vergote, hoofdonderzoeker en gynaecologisch oncoloog in UZ Leuven: "Onze studie toont aan dat orale behandeling met selinexor de tijd verlengt voordat patiënten hervallen. Het effect was vooral uitgesproken in de vooraf vastgelegde subgroep van patiënten met een werkend p53-gen: hun progressievrije overleving was gemiddeld 10 maanden langer. Dit is dus geen genezende behandeling, maar we zijn nu een stap dichter bij het aanbieden van een nieuwe optie aan patiënten waardoor ze meer tijd met hun vrienden en familie kunnen doorbrengen. Bovendien waren de bijwerkingen in het algemeen beheersbaar met ondersteunende zorgen of aanpassingen van de toegediende dosis."

Gerichte behandeling

Normaal voorkomt het p53-gen de ontwikkeling van tumoren. Het gen wordt daarom ook wel 'de bewaker van het genoom' genoemd. In kankercellen werkt p53 vaak onvoldoende, deels omdat het door transporteiwitten uit de cellen wordt getrokken. Het geneesmiddel selinexor blokkeert die transporteiwitten, waardoor p53 zijn normale antitumorfunctie kan uitoefenen. Het middel werd eerder al goedgekeurd voor kwaadaardige bloedziekten in Europa en de VS.

De producent van het geneesmiddel, farmaceutisch bedrijf Karypharm, is van plan een nieuwe placebogecontroleerde, gerandomiseerde studie van selinexor te starten ter ondersteuning van een toekomstige aanvraag voor goedkeuring.

"We hopen dat de behandeling binnen enkele jaren beschikbaar zal zijn voor al onze patiënten, ook in Europa", besluit professor Vergote.

Over baarmoederkanker

Baarmoeder- of endometriumkanker is de meest voorkomende vorm van kanker aan de vrouwelijke voortplantingsorganen en de vijfde meest voorkomende kanker in het algemeen bij vrouwen. In 2019 werden er ongeveer 1350 nieuwe gevallen vastgesteld in België en 417.000 nieuwe gevallen wereldwijd. De meeste patiënten worden vroeg genoeg gediagnosticeerd, zodat de tumor operatief kan verwijderd worden. Maar die ingreep is niet langer een optie voor patiënten die gevorderde of terugkerende baarmoederkanker hebben.

Over de studie

De studie werd opgezet door de ENGOT-groepen (European Network for Gynaecological Oncological Trial groups), geleid door de Belgische en Luxemburgse Gynaecologische Oncologie Groep (BGOG), en later uitgevoerd in samenwerking met de Amerikaanse GOG Foundation en het farmaceutische bedrijf Karyopharm.

De resultaten werden op 17 maart gepresenteerd tijdens de virtuele plenaire meeting van de European Society of Medical Oncology (ESMO) en zullen binnenkort worden ingediend voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.

Laatste aanpassing: 21 april 2022