Little Nirvana: gametechnologie leidt kinderen af tijdens stressvolle of pijnlijke procedures

3 januari 2024
Het Europees onderzoeksproject Little Nirvana, waar onder meer KU Leuven en UZ Leuven samen hun schouders onder zetten, onderzoekt hoe gametechnologieën kinderen die pijnlijke procedures ondergaan, kunnen afleiden. Little Nirvana werd intussen, onder andere in UZ Leuven, met succes getest bij meer dan 100 patiëntjes.
Little Nirvana (copyright Aardman)

Little Nirvana (copyright Aardman)

Gameomgeving

“Little Nirvana is ontwikkeld als een meeslepende game die kinderen ondersteunt tijdens hun hele ziekenhuisbezoek: van de wachtkamer naar de procedure tot de nazorg,” vertelt onderzoekster Babs Weyn van het Medical Imaging Research center. “Little Nirvana speelt zich af in een rustgevende bosomgeving die evolueert wanneer het patiëntje ermee interageert. Kinderen krijgen een toverstok waarmee ze diertjes en figuurtjes tevoorschijn kunnen toveren mits ze rustgevende bewegingen maken en kalmerende ademhalingstechnieken toepassen. Zo ontstaan er in de game nieuwe interacties en nieuwe geanimeerde karakters waarmee het patiëntje verder kan communiceren.”

Hologram

De kinderen worden ondersteund en door de ervaring geleid door het vogelachtig wezentje Milo.

Babs Weyn: “Milo is ontwikkeld in Hyper VSN-technologie, een soort hologram, waardoor kinderen het gevoel krijgen dat Milo écht aanwezig is bij hen in de kamer. Voor kleinere onderzoekskamers gebruiken we een AR-bril. Het bos en Milo worden dan in de ruimte geprojecteerd door middel van dit brilletje.”

Succesvol

“Little Nirvana werd intussen, onder meer in UZ Leuven, getest bij meer dan 100 patiëntjes. Uit die tests blijkt dat Little Nirvana zeer effectief is in het afleiden en kalmeren van zowel kinderen als hun verzorgers tijdens stressvolle procedures. Het prototype 1.0 zal in een tweede onderzoeksproject, dat loopt tot 2025, worden herwerkt en uitgebreid naar een modulair, multi-applicatie-systeem.”

De visuals van Little Nirvana werden ontwikkeld door Aardman, het productiehuis dat ook faam maakte met onder andere Chicken Run en Shaun the Sheep.
Onderzoekster Babs Weyn

Showcase tijdens festival Zie ons doen
In januari 2024 neemt België de fakkel over van Spanje als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Om dat te vieren organiseert de regio Vlaanderen op zes januari het festival Zie ons doen in gaststad Mechelen. Little Nirvana is een van de projecten die tijdens het festival worden voorgesteld.
Meer informatie.

Little Nirvana kwam mede tot stand dankzij ondersteuning van Europa WSE – EU.

Laatste aanpassing: 3 januari 2024