Jonge transplantatie­patiënten ontdekken voordelen van lichaams­beweging tijdens sportdag

3 september 2016
Op zaterdag 3 september organiseerde de dienst kinder­geneeskunde een sport­dag voor jonge transplantatie­patiënten om het positieve effect van sport en beweging te benadrukken en de kinderen hopelijk een betere toekomst te bieden.

Hoewel orgaan­trans­plan­tatie als een levens­reddende ingreep wordt beschouwd, hebben kinderen in de eerste tien jaar na een trans­plan­tatie nog steeds dertig keer meer kans op over­lijden dan hun leeftijds­genoten. In ongeveer een derde van de gevallen wordt die vroeg­tijdige sterfte veroorzaakt door hart- en vaat­ziekten. Voldoende lichaams­beweging of sport kan het risico op de ontwikkeling van hart- en vaat­ziekten sterk verminderen.

Mis­vatting over sport

Kinderen die een orgaan­trans­plan­tatie hebben ondergaan, bewegen en sporten vaak minder dan hun ‘gezonde’ leeftijds­genoten. Dat is soms het gevolg van lichamelijke beperkingen, maar ook andere factoren kunnen een belangrijke rol spelen, zoals angst om het getrans­planteerde orgaan te kwetsen, vrees om niet goed mee te kunnen met andere kinderen of schaamte voor hun lichaam.

Regelmatig bewegen vermindert het risico op de ontwikkeling van hart- en vaat­ziekten na een orgaan­transplantatie.
dr. Noël Knops

Nochtans is sport ook voor deze patiënten­groep heel goed voor de gezond­heid. “Regelmatig bewegen vermindert het risico op hart- en vaat­ziekten, en heeft ook een positief effect op de algemene conditie en het psychisch wel­bevinden. Bovendien kan het aantal medicijnen afgebouwd worden bij kinderen die aan sport doen. Door het beduidend hogere risico op de ontwikkeling van hart- en vaat­ziekten, is een gezonde levens­stijl met voldoende lichaams­beweging voor deze kwetsbare groep extra belangrijk. Helaas zien we dus in de praktijk dat die groep de neiging heeft om juist minder te bewegen”, zegt dr. Noël Knops, kinder­arts bij UZ Leuven.

Sport­dag

Op zaterdag 3 september organiseerden de artsen en verpleeg­kundigen van de dienst kinder­geneeskunde van UZ Leuven daarom een gratis sportdag voor kinderen en jong­volwassenen na orgaan­trans­plan­tatie. Ook kinderen die een behandeling voor kanker hebben ondergaan en met gelijksoortige risico’s op langere termijn moeten leven, werden uitgenodigd. “Zo kunnen we hen op een speelse en actieve manier de voordelen van lichaams­beweging toe­lichten, en hen hopelijk een betere toekomst bieden. Het stemt ons tevreden dat de sport­dag aanslaat: de inschrijvingen voor deze tweede editie lagen dubbel zo hoog als bij de eerste editie in 2014”, zegt dokter Knops.

Tijdens de sport­dag lichten we jonge trans­plantatie­patiënten de voor­delen van lichaams­beweging toe. Zo kunnen we hen hopelijk een betere toekomst bieden
dr. Noël Knops

In het Universitair Sport­centrum van Leuven stonden er voor de jonge trans­plan­tatie­patiënten verschillende sport- en spel­activiteiten op het programma onder begeleiding van professionele sporters uit Leuven en omgeving. Onder meer basket­bal­club Leuven Bears, rolschaats­club RSC Heverlee, de atletiek­club DCLA en de circus­school Cirkus in Beweging waren van de partij. De namiddag werd gehost door actrice Tine Van den Brande, meter van het Fonds Kind en Orgaan­trans­plantatie en zelf trans­plantatie­patiënte.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023