Hypertensie, een onderschat en onderbehandeld probleem

15 mei 2023

Op 17 mei is het Wereld Hypertensie Dag, een dag waarop wereldwijd de aandacht gevestigd wordt op een (te) hoge bloeddruk. Klinkt als een ‘banaal’ probleem? Niet als je weet dat jaarlijks 17 miljoen mensen sterven aan hart- en vaatziekten, waarvan naar schatting 10 miljoen overlijdens mee veroorzaakt worden door hypertensie. UZ Leuven roept patiënten, bezoekers en personeel dan ook terecht op om op deze dag gratis hun bloeddruk te laten meten.

Illustratie hypertensie

Op 17 mei is het Wereld Hypertensie Dag.

Stille doder

Hypertensie of een te hoge bloeddruk is één van de meest frequent voorkomende aandoeningen ter wereld. Meer dan één miljard mensen heeft er last van, en tot één op drie volwassenen krijgt met een te hoge bloeddruk te maken tijdens zijn leven. Duidelijke symptomen ontbreken vaak, wat maakt dat hypertensie weleens een ‘stille doder’ genoemd wordt. Een te hoge bloeddruk is namelijk een aanzienlijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, die op hun beurt een belangrijke oorzaak van sterfte en verlies aan levenskwaliteit vormen.

Onzichtbare aandoening

Hoewel een te hoge bloeddruk makkelijk vast te stellen en te behandelen is, blijft het toch een onderschat en onderbehandeld medisch probleem. Hypertensie blijft namelijk vaak onder de radar: de helft van de mensen met een hoge bloeddruk weet niet dat ze ermee rondlopen en wordt dan ook niet of onvoldoende behandeld. Personen bij wie wél geweten is dat ze een te hoge bloeddruk hebben, krijgen slechts in één op de twee gevallen een aangepaste behandeling, die dan ook nog eens in de helft van de gevallen onvoldoende gecontroleerd wordt. Er is dus heel wat werk aan de winkel!

Met de informatiecampagne in het ziekenhuis willen we de aandacht vestigen op het belang van een gezonde bloeddruk. Door hoge bloeddruk op te sporen en te behandelen kunnen heel wat hart- en vaatziekten voorkomen worden.
Prof. dr. Thomas Vanassche, cardioloog

Eenvoudige behandeling

Laat je jouw bloeddruk meten aan de infostand tijdens de Wereld Hypertensie Dag op 17 mei? Of ga je op een later moment bij jouw huisarts langs voor een meting? Je bloeddruk kennen is een makkelijke manier om voor je gezondheid te zorgen. Een te hoge bloeddruk kan op termijn je hart en bloedvaten beschadigen, dus bij een verhoogde waarde bespreek je dit best met je arts. Toch hoeft een hoge bloeddruk zeker geen reden tot paniek te zijn.

Hypertensie kan meestal heel gemakkelijk behandeld worden. Een gezondere levensstijl – meer bewegen, stoppen met roken, alcohol beperken, meer zoutarm eten – kan soms helpen om de bloeddruk te verlagen, en draagt hoe dan ook bij tot het voorkomen van hart- en vaatziekten. Toch kunnen ook personen met een erg gezonde levensstijl een verhoogde bloeddruk hebben. Naast een gezonde levensstijl zijn dan ook vaak bloeddrukverlagende geneesmiddelen een oplossing.

Bekijk altijd samen met jouw arts welke behandeling het best bij jou past.

Laatste aanpassing: 23 april 2024