Eerste Vlaamse patiënt krijgt aanpasbaar stembandimplantaat

22 juli 2025
Artsen van UZ Leuven plaatsten onlangs voor het eerst in Vlaanderen een nieuw type implantaat bij een patiënt met stembandproblemen. Het innovatieve implantaat maakt het mogelijk om ook na de ingreep het stemgeluid nog aan te passen, zonder dat een nieuwe operatie nodig is.

© UZ Leuven

Heesheid door stilstaande stemband

Door een beschadiging van een stembandzenuw kan een van beide stembanden tot stilstand komen, waardoor de stembanden niet goed meer op elkaar aansluiten. Daardoor kun je last krijgen van heesheid en slik- of ademhalingsproblemen. De zenuw kan beschadigd raken door een operatie in de borstholte of de hals, maar soms is de oorzaak van de stembandproblemen zelfs niet bekend. ​

Om de stem te herstellen, wordt de verlamde stemband meer naar het midden gebracht zodat de stembanden tijdens het spreken opnieuw contact maken. Dat kan op verschillende manieren. ​

  • Een eerste mogelijkheid is een injectie in de stilstaande stemband, waardoor die dikker wordt en de stembanden weer beter sluiten tijdens het spreken. Dat is een eenvoudige ingreep, maar het effect is tijdelijk.
  • Een tweede optie is de zogenaamde larynxreïnnervatie, een operatie waarbij de beschadigde of niet-functionerende stembandzenuw in de hals verbonden wordt met een nog werkende zenuw, zodat de verlamde stemband opnieuw zenuwimpulsen krijgt. Die techniek wordt enkel toegepast bij mensen jonger dan 70 jaar. Zenuwherstel verloopt immers beter op jongere leeftijd en bij patiënten die nog geen bestraling van het hoofd- en halsgebied hebben gehad. 
  • Omdat een groot deel van de mensen met stembandverlamming ouder is dan 70 jaar, is een implantaat dat in het strottenhoofd wordt geplaatst een uitstekende derde mogelijkheid. De voorgevormde siliconen implantaten die tot nu toe gebruikt werden, leveren meestal goede resultaten. Maar die optie heeft als nadeel dat het implantaat achteraf niet meer aangepast kan worden. Als de stemband in de loop van de tijd verder verzwakt en dunner wordt, is soms een nieuwe operatie nodig om een groter implantaat te plaatsen.

Verstelbaar ballonnetje

Artsen van UZ Leuven gebruiken daarom voortaan een nieuw type van implantaat. Dankzij een speciaal ballonnetje kan het implantaat, dat de naam ‘APrevent® VOIS heeft, eenvoudig aangepast worden als de stem nadien toch verandert, bijvoorbeeld omdat de stembandspier dunner wordt.

Het implantaat kan levenslang blijven zitten en er is geen nieuwe operatie nodig om stemcorrecties uit te voeren.
Prof. dr. Jeroen Meulemans

Prof. dr. Jeroen Meulemans, NKO-arts en de gelaats- en halschirurg die de operatie uitvoerde in UZ Leuven: “Het nieuwe type implantaat is een belangrijke stap vooruit voor mensen met stembandproblemen. Het bevat immers een klein ballonnetje dat gevuld kan worden met vloeistof. Zo kan het volume van het implantaat later bijgesteld worden via een eenvoudige prik. Het implantaat kan dus levenslang blijven zitten en er is geen nieuwe operatie nodig om stemcorrecties uit te voeren.”

Om het blokje te plaatsen, boort de chirurg een luikje in het strottenhoofd. Via dat luikje brengt hij het implantaat in dat de stemband naar het midden duwt. De ingreep gebeurt meestal onder lokale verdoving. Op die manier kan het operatieteam luisteren naar de stem van de patiënt en het implantaat in real time bijstellen, om zo in samenspraak de best mogelijke stemkwaliteit te bereiken.

Het implantaat APrevent® VOIS werd ontwikkeld door dr. Guan-Min Ho, CEO van APrevent. Hij was zelf ook aanwezig tijdens de operatie ter ondersteuning. De ingreep verliep vlot en de patiënt stelt het goed. De ingreep werd in juni voor het eerst in België uitgevoerd door CHU UCL Namur. Momenteel wordt het implantaat nog niet terugbetaald in België.

Laatste aanpassing: 22 juli 2025