Eerste ontdooide coronavaccins op weg naar woonzorgcentra

28 december 2020

Op maandag 28 december om 8.40 uur vertrokken vanuit UZ Leuven de eerste ontdooide vaccins van Pfizer/BioNtech naar een woonzorgcentra in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daar krijgen om 11 uur de eerste drie Belgen een COVID-19-vaccin.

© UZ Leuven, Dries Renglé

“De afgelopen weken en maanden hebben we met ons team heel hard gewerkt om alles in gereedheid te brengen”, zegt Thomas De Rijdt, diensthoofd van de ziekenhuisapotheek van UZ Leuven. “Vandaag was de grote test, en ik kan zeggen dat we met glans geslaagd zijn.”

Centrale opslagplaats

De vaccins kwamen op zaterdagochtend 26 december om 9 uur aan met een zwaar beveiligd transport. Ze worden nu in een ultravriezer op min 75 graden Celsius bewaard. UZ Leuven zal gedurende de hele vaccinatiecampagne dienst doen als centrale opslagplaats voor de vaccins.

Wij zijn heel trots dat we als eerste hubziekenhuis gekozen zijn. Het is een bekroning van al ons harde werk de voorbije maanden. We stellen graag al onze kennis en kunde ter beschikking.
Thomas De Rijdt, diensthoofd ziekenhuisapotheek UZ Leuven

De komende maanden zullen 41 hubziekenhuizen voor de verdere verdeling van de vaccins zorgen.

Vaccinatiecampagne van start

Op zondag 27 december om 13 uur startte UZ Leuven met de ontdooiing van de vaccins, om ze vandaag te kunnen toedienen aan de bewoners van drie Belgische woonzorgcentra. Thomas De Rijdt: “We hielden contact met de woonzorgcentra om te verifiëren of alles nog steeds in orde was, zodat we zeker niet te veel vaccins zouden ontdooien. Alle drie zeiden ze er klaar voor te zijn.”

Op maandagochtend 28 december vertrokken de ontdooide vaccins via een actief koeltransport vanuit UZ Leuven naar die woonzorgcentra in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Enkele honderden van de 10.000 dosissen worden vervoerd. Om 11 uur worden de eerste drie Belgen gevaccineerd.

Als alles goed gaat, zullen op 30 december de bewoners van nog vier andere woonzorgcentra gevaccineerd worden om de vaccinatieprocedures verder op punt te stellen. Deze eerste inentingen zijn als het ware een generale repetitie voor de uitrol van de grote vaccinatiecampagne in ons land op 5 januari.

Buurlanden

Ondertussen zijn ook in de rest van Europa de eerste leveringen van 10.000 vaccins aangekomen. In Frankrijk gingen de vaccinaties zondag 27 december van start, in Nederland start de vaccinatiecampagne op 8 januari.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023