Dit was de Dag tegen Kanker in UZ Leuven

19 oktober 2023

De derde donderdag van oktober staat elk jaar in het teken van de Dag tegen Kanker. Ook in UZ Leuven tonen we onze solidariteit en willen we bewustzijn creëren, maar ook al onze zorgverleners bedanken die zich elke dag inzetten voor mensen met kanker. Hanane, die in kader van de YOUCA Action Day een dagje kwam meedraaien op de communicatiedienst, schreef een verslag.

Tekst: Hanane Yaagoubi, leerling Atheneum De Ring Leuven

Elke derde donderdag van oktober is het de Dag tegen Kanker. In UZ Leuven zie je dan meerdere mensen met een geel lintje aan hun trui: het symbool van de Dag tegen Kanker. Op deze dag proberen we extra aandacht te geven aan de patiënten met kanker en hun naasten, om te tonen dat ze er niet alleen voor staan. Ook voor de medewerkers die voor hen zorgen en hun best doen om de patiënten elke dag deze boodschap mee te geven. Op verschillende plaatsen in het ziekenhuis kwam je infostanden tegen en studenten van het Lemmensinstituut gaven miniconcertjes.

Als redacteur-voor-één-dag op de communicatiedienst, mocht ik praten met zorgverleners die zich inzetten voor mensen met kanker en met twee studenten die vandaag een concertje kwamen spelen.

Kwetsbaarheid is ook iets moois

Kanker brengt vaak veel veranderingen mee voor mensen met kanker en hun naasten, en soms hebben ze ook professionele hulp nodig om hiermee om te gaan. Dan zijn er in het ziekenhuis verschillende zorgverleners om hen een luisterend oor te bieden en hen te helpen. Zo zijn er oncopsychologen in UZ Leuven, onder wie Hadi Waelkens.

Hadi: "Als oncopsychologen spreken wij met mensen die in het verleden al een psychologische of psychiatrische kwetsbaarheid hadden, maar vaak ook met mensen van wie de problemen niet altijd zo verschillend zijn van die van andere mensen, maar waar de ziekte een extra moeilijkheid in brengt. Denk aan een jonge mama die haar kind wil vertellen dat ze er binnen enkele jaren niet meer gaat zijn. Een koppel dat samen gaat wonen en er net op dat moment achter komt dat één van de twee partners kanker heeft. Of een tiener die met de ziekte moet leren omgaan, terwijl die eigenlijk wil uitgaan en een lief zoeken."

Als mensen het moeilijk vinden om hun gevoelens te verwoorden, gebruikt Hadi soms muziek. Dan vraagt ze de patiënt om een liedje af te spelen dat hij of zij vaak beluistert wanneer het moeilijk gaat, en zo komen er soms nieuwe woorden of komen mensen dichter bij hun gevoel. Mensen kunnen echt een hele bijzondere band hebben met muziek. 

Hadi: “Het mooie aan deze job is, dat ik ook steeds bijleer door deze gesprekken te voeren. Ik zie mensen die ‘echt’ zijn, die zich kwetsbaar durven opstellen, recht naar de essentie van het leven en hun relaties gaan, en op die manier is kwetsbaarheid ook wel echt iets moois.”

Boodschap van hoop

Professor Michel Delforge is arts-specialist in de hematologie in UZ Leuven. Hematologie is de medische specialisatie die zich focust op bloedziekten. Zo onderzoekt professor Delforge ook bloedkankers. Daarnaast is hij voorzitter van het Leuven Kankerinstituut (LKI).

“Ik noem het LKI vaak een katalysator”, vertelt professor Delforge. “Met verschillende mensen uit de zorg en de onderzoekswereld proberen we door goede samenwerking oplossingen voor kankerpatiënten mee in gang te zetten en te versnellen. Het doel is altijd om patiënten te helpen met vernieuwende projecten: innovatie waar patiënten voordeel bij hebben.”

Op deze Dag tegen Kanker brengt hij graag een boodschap van hoop. “Patiënten moeten hoop blijven hebben en deze hoop behouden. Hoop dat de behandeling hen weer beter kan maken, hoop dat het goed komt. Vooral blijven hopen en niet te snel opgeven.”

Muziek als therapie

Nette en Morgane zijn twee jongen studenten aan LUCA School of Arts (campus Lemmens). Beiden studeren ze muziektherapie. Dat houdt in dat ze op een non-verbale psychologische manier te werk gaan met muziek.

"Soms is het moeilijk om over gevoelens te praten", vertellen ze. "Door muziek te creëren is het gemakkelijker om een verband met jouw gevoelens te leggen en leer je om erover te praten en denken."

Vandaag brengen ze onder andere het liedje I'm yours van Jason Mraz. Dat is een emotioneel nummer, maar verder brengen ze ook andere nummers om de mensen op te vrolijken. Ze willen de mensen die het moeilijk hebben opfleuren, maar tegelijkertijd ook het gevoel geven dat het oké is om je soms niet goed te voelen. 

Laatste aanpassing: 19 oktober 2023