COntAGIouS-studie

19 augustus 2021
Deze retrospectieve studie onderzoekt de rol van auto-antistoffen (en genetische afwijkingen die hiertoe voorbeschikken) bij ernstige COVID-19 patiënten en de link tussen deze antistoffen (en onderliggende genetica) met andere ademhalingsvirussen.

Sinds de start van de COVID-19 pandemie werden reeds 150 miljoen mensen geïnfecteerd met COVID-19. De klinische verschillen tussen patiënten leiden enerzijds tot asymptomatische of milde infecties in 85%, en anderzijds tot een longontsteking en ademhalingsproblemen met nood tot ziekenhuisopname in 15% van de gevallen.

Het is reeds gekend dat de respons van een aantal specifieke eiwitten (type I interferonen) essentieel is voor de immuniteit bij een infectie met COVID-19 of andere ademhalingsvirussen. In de recente literatuur wordt beschreven dat sommige auto-antistoffen (afweerstoffen die het lichaam aanmaakt tegen de eigen immuunreactie) de type I interferonen neutraliseren. Recent werden deze auto-antistoffen gedetecteerd in patiënten met een levensbedreigende COVID-19 longontsteking.

Onze eigen lopende COntAGIouS-studie toonde aan dat een verhoging in ontsteking het verschil maakt tussen een ernstig of milde COVID-19 infectie.

Met de COntAGIouS-studie zullen we ook deelnemen aan een groter internationaal onderzoek dat de rol van auto-antistoffen (en genetische afwijkingen die hiertoe voorbeschikken) onderzoekt bij ernstige COVID-19 patiënten. Op deze manier willen we het identificeren van patiënten met verhoogd risico op ernstige COVID-19 makkelijker maken, zodat we deze patiënten ook beter kunnen behandelen. Daarnaast zullen we de link tussen deze antistoffen (en onderliggende genetica) met andere ademhalingsvirussen (zoals het griepvirus) onderzoeken.

Laatste aanpassing: 23 augustus 2021