Allergisch voor medicijnen?

23 december 2021
In het medisch dossier staat vaak vermeld dat een patiënt allergisch is voor medicijnen zoals antibiotica, pijnstillers, contrastmiddelen of vaccins. Dat kan problemen geven als iemand een levensreddend geneesmiddel of een dringende ingreep nodig heeft.

Maar recent onderzoek van allergologen in UZ Leuven toont aan dat die allergielabels niet altijd correct zijn. Heel wat zogenaamde allergische reacties uit het verleden blijken bij nader onderzoek vaak gewoon nevenwerkingen. Die lijst van allergieën in een medisch dossier is zo soms een groter gevaar dan het risico op de allergische reactie zelf.

“Daarom raden wij patiënten met meerdere allergielabels in hun medisch dossier aan om op raadpleging bij de allergoloog te gaan”, adviseert prof. dr. Rik Schrijvers, allergoloog in UZ Leuven.

De relevantie van een allergologische raadpleging werd vorig jaar nog duidelijk toen heel wat patiënten op raadpleging kwamen omdat ze allergisch zijn voor vaccins. “Blijkbaar kregen veel mensen het advies om nooit meer een vaccin te laten zetten nadat ze ooit een allergische reactie hadden, soms decennia geleden. Veel van die labels hebben we kunnen preciseren of ontkrachten, waardoor de overgrote meerderheid van die patiënten wel een coronavaccin kon krijgen.”

Laatste aanpassing: 23 december 2021