5 dronken patiënten per dag

23 december 2021

Leuven is een studentenstad. Helaas belanden er dus regelmatig dronken studenten op spoed. Toch vormen studenten maar een derde van alle patiënten die met een alcoholintoxicatie op spoed terechtkomen: vooral vijftigers zijn koploper in problematisch drinkgedrag.

Tussen 2008 en 2019 is het aantal patiënten met een alcoholintoxicatie op de spoeddiensten van UZ Leuven en Heilig Hart Leuven met de helft toegenomen. De laatste jaren noteerden de Leuvense spoedartsen gemiddeld zelfs meer dan vijf dronken patiënten per dag.

Prof. dr. Sandra Verelst, diensthoofd spoedgevallendienst UZ Leuven: “Het is frustrerend dat je altijd weer dezelfde mensen ziet terugkeren. Vaak gaat het om chronische drinkers, die voor een serieuze overbelasting zorgen op spoed. Twintig procent van hen zijn frequente bezoekers. Onze studie toont dat chronische drinkers soms twee keer, maar in een extreem geval ook 46 keer, opnieuw op spoed terechtkwamen."

"De stijgende cijfers wijzen op het belang van sensibiliseren. Wie jong begint met drinken, loopt een verhoogde kans om op latere leeftijd een problematische drinker te worden. We vinden het daarom van maatschappelijk belang om kinderen en jongeren te blijven wijzen op de gevaren die alcohol met zich meebrengt.”

Lees meer   

Laatste aanpassing: 23 december 2021