4 complexe transplantaties op één dag

4 september 2019

Op zondag 1 september vonden in het operatiekwartier van UZ Leuven bijna gelijktijdig 4 complexe transplantaties plaats. Een huzarenstukje, want het is de eerste keer in België dat alle belangrijke transplanteerbare organen van het lichaam op dezelfde dag van donoren naar ontvangers gingen.

 

Artsen in het operatiekwartier

Bijna 20 uur lang stonden de vrijwillig opgedaagde artsen en zorgverleners in het operatiekwartier. 

 

De 4 patiënten kregen respectievelijk een nier-darm-pancreastransplantatie, een lever-niertransplantatie, een dubbele longtransplantatie en een harttransplantatie. In totaal werden acht organen getransplanteerd en vonden er twee prelevaties, het verwijderen van de organen bij een donor, plaats.

Aangezien het een zondag was, werden heel wat artsen, anesthesisten, chirurgen en verpleegkundigen die niet van wacht waren opgetrommeld om het medisch team te versterken. Bijna 20 uur lang stonden de vrijwillig opgedaagde artsen en zorgverleners in het operatiekwartier. De ingrepen zijn geslaagd en de patiënten stellen het drie dagen later goed.

350 orgaantransplantaties per jaar

Transplantaties van een lever, darm, nieren, hart of longen zijn routine geworden in het transplantatiecentrum van UZ Leuven. Voor vele patiënten is het een levensreddende ingreep. Toch blijft een transplantatie elke keer opnieuw een logistieke en medische uitdaging waarbij heel wat mensen betrokken zijn. Transplantcoördinatoren, chirurgen, anesthesiologen, verpleegkundigen en intensivisten moeten als team perfect op elkaar ingespeeld zijn.

Het is dan ook een straffe prestatie om 4 majeure orgaantransplantaties op dezelfde dag en bijna gelijktijdig rond te krijgen. Met meer dan 350 orgaantransplantaties per jaar is UZ Leuven een van de weinige ziekenhuizen in Europa en wereldwijd die zulke grote aantallen transplanteren voor alle orgaantypes.

In het nieuws

 

VTM Nieuws

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 november 2020