Waar liggen de nieren?

De nieren hebben de grootte van een vuist en bevinden zich onder de ribben achter in de buikholte. Ze zijn verbonden met de bloedbaan. De nierslagader brengt het bloed naar de nieren, waar het gefilterd wordt. Daarna wordt het gezuiverde bloed via de nierader terug naar de organen in het lichaam gebracht. De nieren zijn via de urinewegen ook verbonden met de blaas.

Ligging nieren

Waarvoor dienen de nieren?

De nieren verwijderen afvalstoffen en regelen de vocht- en elektrolytenbalans.  

  • Ze verwijderen de afvalstoffen die in het bloed terecht komen vanuit de voeding en de afbraakprocessen in ons lichaam.
  • Ze verwijderen het teveel aan vocht.
  • Ze verwijderen elektrolyten (natrium, kalium, fosfor, calcium, ...).

Het teveel aan vocht, afvalstoffen en elektrolyten wordt via de urinewegen uitgeplast.

De nieren hebben nog andere functies.

  • Ze helpen bij het regelen van de bloeddruk. Ze zorgen voor een evenwicht tussen water en zout en voor de productie van een aantal hormonen die de bloeddruk regelen.
  • Ze maken het hormoon erythropoëtine (EPO) aan. EPO is nodig om het beenmerg te stimuleren om rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar alle organen. Die zuurstof hebt u nodig om u fit en actief te voelen.
  • Ze helpen bij de handhaving van een optimaal calcium- en fosforgehalte in het bloed. Dit is belangrijk bij het gezond houden van het bot.
  • Ze regelen de zuurtegraad van het lichaam.
Functie van de nieren

Functie van de nieren

Wat als de nieren falen?

Als de nieren falen, volgt er een opstapeling van vocht en afvalstoffen. De bloeddruk geraakt ontregeld. Er kan bloedarmoede ontstaan door een verminderde aanmaak van EPO en botontkalking door een ontregelde opname van calcium. Uiteindelijk zal het bloed verzuren.

De dialysebehandeling zorgt ervoor dat een deel van de afvalstoffen en het overtollig vocht verwijderd worden. De andere functies van de nier worden zo goed mogelijk met medicatie onder controle gehouden.

Screening nieren

Laat uw nieren op tijd screenen.

Laatste aanpassing: 5 december 2023