Voeding bij mucoviscidose

Enkele gouden regels voor voeding bij mucoviscidose

Een goede voedingstoestand speelt een belangrijke rol in de behandeling van mucoviscidose. Een slechte gewichtsevolutie gaat vaak samen met achterstand in lengtegroei, toename van luchtwegproblemen en een slechtere evolutie van de longfunctie.

Gouden regels voor de voeding

Nood aan energierijke voeding

Mucoviscidosepatiënten hebben energierijke voeding nodig. Door de chronische ontstekingsreactie en de slechte vertering is de energiebehoefte van patiënten met mucoviscidose merkelijk hoger dan die van hun leeftijdsgenoten.

Vet

De meest efficiënte voedingsstof om de voeding calorierijker te maken is vet. Vetten leveren namelijk het meeste energie op in onze voeding. 

3 hoofdmaaltijden en tussendoortjes

De hoge toevoer van energie en vet kan nagestreefd worden door het gebruik van drie hoofdmaaltijden en minstens drie energierijke tussendoortjes.

Bijvoeding

Indien deze voedingsmaatregelen onvoldoende verbetering van de voedingstoestand geven, kan er aanvullend gebruik gemaakt worden van een calorierijke en vetrijke bijvoeding. Dit zijn speciale drankjes met een hoog caloriegehalte (1.5 - 2 kcal/ml)

Sondevoeding

Blijft de inname van voeding via de mond nog steeds onvoldoende, dan kan het nodig zijn om sondevoeding als aanvullende energiebron te gebruiken.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020