Ademhalingskinesitherapie bij mucoviscidose

Met specifieke ademhalingstechnieken worden de slijmen van diep uit de longen gedraineerd en opgehoest.

Taaie slijmen blijven gemakkelijk in de luchtpijptakken plakken. Ademhalingskine is noodzakelijk om deze taaie slijmen los te maken en op te hoesten.

Aan de hand van specifieke ademhalingstechnieken kunnen slijmen van diep uit de longen gedraineerd en opgehoest worden.

Kine dient vroegtijdig gestart te worden, ook indien er nog weinig of geen luchtwegklachten aanwezig zijn. De taaie slijmen zijn zeker al aanwezig in de longen en veroorzaken ongemerkt chronische ontsteking. Ademhalingskine direct vanaf de diagnose vertraagt longaantasting óók als een patient nog nauwelijks symptomen heeft.

De techniek wordt aangepast aan de leeftijd van de patiënt. Ademhalingskine gebeurt bij voorkeur tweemaal per dag, 's morgens en ’s avonds. Ademhalingstechnieken worden aangeleerd aan ouders en patiënt.

In samenspraak met de patiënt wordt meestal 1 x/dag een kinebeurt gedaan met een kinesist en 1x/dag door de patiënt zelf of ouders.

PEP-masker is een wereldwijd erkende techniek voor het openzetten van de luchtwegen. Je gaat tegen een weerstand uitademen zodat de druk in je longen vergroot en je longen meer opengezet worden. Dit hulpmiddel wordt meestal in combinatie gebruikt met andere ademhalingstechnieken zoals autogene drainage, ademverdiepingsoefeningen.

Welke weerstand je best kan gebruiken, wordt best met je kinesist besproken. Dit is van verschillende factoren afhankelijk zoals leeftijd, longfunctie, doel therapie,…

Handleiding

PDF
Laatste aanpassing: 24 januari 2020