Microshunt implantaat

Glaucoomoperatie waarbij een nieuw afvoerkanaaltje wordt gemaakt door middel van een implantaat, waardoor de oogdruk daalt en u het zicht dat u nu hebt, langer kunt behouden.

Voorbereiding

  • Neemt u bloedverdunnende medicatie, dan hebt u instructies gekregen om die tijdelijk te stoppen vóór de operatie. Zo niet, neem dan contact op met onze dienst.
  • Gebruik in de 3 weken voor de operatie geen ontstekingswerende middelen, zoals Ibuprofen.
  • Paracetamol (Dafalgan) mag u wel gebruiken.

Verloop

De gebeurt meestal onder lokale verdoving in de operatiezaal met de operatiemicroscoop.

  • Het oog wordt opengemaakt.
  • Een implantaat, microshunt wordt geplaatst als extra kanaaltje om het voorkamervocht te laten afvloeien.

De microshunt is een klein buisje (8mm lang) van zacht materiaal. Het buisje wordt doorheen de oogwand in de voorste oogkamer geschoven, zodat het oogvocht daarlangs het oog kan verlaten. Onder het bindvlies van het oog ontstaat een klein blaasje (filtratieblaasje of ‘bleb’), dat zich onder het bovenste ooglid bevindt. De oogdruk daalt omdat het oogvocht opnieuw beter afvloeit langs het nieuwe kanaaltje. 
 

Nazorg

Het succes van de microshunt  implantatie wordt in grote mate bepaald tijdens de eerste 4 weken na de ingreep. In die periode is het vaak nodig om het nieuwe afvoerkanaaltje af te stemmen door middel van oogbolmassage of een prik in het filtratieblaasje.

Het is ook noodzakelijk dat u nog een 3-tal maanden ontsmettende en ontstekingsremmende oogdruppels gebruikt. Soms is het nodig om medicatie, die de kans op littekens vermindert, lokaal in te spuiten.

Deze procedures zijn noodzakelijk om het effect van de chirurgische ingreep persoon per persoon bij te regelen, omdat genezing en littekenvorming bij iedereen verschillend is.

Resultaten

  • In 50% van de gevallen vermindert de oogdruk tot een bevredigend niveau.
  • 50% moet opnieuw met oogdruppels beginnen om de druk in het oog voldoende laag te houden.
  • Soms is ook een bijkomende operatie nodig.

Verbetert uw zicht weer?

Spijtig genoeg is de schade aan de oogzenuw door glaucoom niet omkeerbaar, en dus ook het verminderde zicht niet.

Het doel van de behandeling is niet uw zicht verbeteren, maar de oogdruk verlagen om zo verdere schade tegen te gaan en het zicht dat u nu hebt langer te bewaren.

Laatste aanpassing: 10 maart 2021