Zorgkundige Nils Vercammen

Nils Vercammen werkt sinds 2012 als zorgkundige op de dienst leverziekten en abdominale heelkunde. Hij zorgt ’s nachts onder andere voor het klaarzetten van de medicijnen.

Mijn moeder werkt ook in het ziekenhuis als verpleegkundige op de dienst oncologie en zij gaf me enkele jaren geleden de tip om spontaan te solliciteren. Gelukkig heb ik toen de goede raad van mijn moeder ter harte genomen, want in april 2012 schreef ik een spontane sollicitatie en in juni kon ik al aan de slag als zorgkundige.

Nachtdienst

Al twee jaar doe ik de nachtdienst op twee afdelingen. Om kwart voor tien ’s avonds begin ik en om zeven uur ’s morgens, wanneer de meeste mensen ontwaken, ga ik weer naar huis. Ik start met het afdrukken van etiketten voor de medicijnen en infusen, en ik zet alles in karren voor de volgende 24 uren.

Als de medicijnen klaarstaan, ondersteun ik de verpleegkundigen met hun activiteiten en wanneer nodig help ik een handje bij de voorbereiding van een transplantatie. We staan met drie medewerkers, twee verpleegkundigen en ik, op de twee diensten. Hoewel het ’s nachts vaak kalmer is, zijn we toch voortdurend in de weer. Ook als het donker is, rekenen de patiënten en hun familie op ons.

Dagindeling

Het eerste wat ik doe als ik ’s morgens thuiskom, is wandelen met mijn hond. Als ik niet te moe ben, heb ik ook de gewoonte om naar het fitnesscentrum te gaan, en daarna slaap ik tot in de namiddag.

Ik vind het niet erg om ’s nachts te werken. Eigenlijk slaap ik beter overdag, met de rolluiken naar beneden en met oordoppen in. Ik heb ook niet het gevoel dat mijn sociale leven lijdt onder mijn dienstrooster: nog voor ik om tien uur begin, spreek ik geregeld af met vrienden of familie.

Nooit alleen

Ik ben fier op mijn job als zorgkundige en ik put voldoening uit de zorg voor patiënten. Werken in UZ Leuven geeft daarnaast veel mogelijkheden, want je wordt prima begeleid en ingelicht. Je kunt verschillende opleidingen volgen of een aanvraag indienen om van dienst te wisselen als je nood hebt aan verandering. Of ik dat wil doen? Nee, ik wil hier blijven, ik doe mijn werk met een lach op mijn gezicht.

Ook mijn eerste maanden in UZ Leuven verliepen aangenaam. Ik werd uitstekend opgevangen door medewerkers en kreeg duidelijke uitleg over mijn takenpakket. Ook nu nog kan ik rekenen op de hulp van mijn collega’s. Ik sta hier nooit alleen.

Zelf aan de slag gaan?

Interesse in een job als zorgkundige?

Laatste aanpassing: 24 februari 2021