Technicus HVAC Jan Plattau

Jan is al van jongs af gepassioneerd door techniek en hij heeft er dan ook zijn beroep van gemaakt. Sinds 1995 vind je hem elke dag bij de technische dienst van UZ Leuven, meer bepaald bij de vakgroep HVAC (heating, ventilation, airconditioning).

Ik neem vooral oproepen over verwarming en koeling voor mijn rekening. Frigo stuk? Chauffageknop kapot? Ventilatorgroep doet het niet meer? Te koud of te warm op een dienst? Mijn collega’s en ik verhelpen het zo snel mogelijk. Daarnaast volgen we ook alarmen op via het gebouwenbeheersysteem. Slaat een koelkast met studiemedicatie of bloed bijvoorbeeld in alarm, dan is het natuurlijk belangrijk dat we het probleem tijdig oplossen.

Sport

5 000 alarmen per maand, dat is de hoogste piek op ons conto tot nu toe. Overal in het ziekenhuis kunnen ze dan ook op onze vakgroep beroep doen. Daardoor ken ik alle gangen, iedere binnenweg. Ik leg hier elke dag ettelijke kilometers af. Hoe veel? 15 kilometer, schat ik. Dat kan al tellen, hè? Een groot voordeel: in mijn vrije tijd hoef ik niet meer te sporten (lacht).

Passie

Ook thuis ben ik constant bezig met techniek. Zo ben ik nogal trots op mijn airconditioningstoestel met ingebouwd schilderij. Zelf geplaatst, modern design en als je het toestel aanzet, dan schuift het schilderij iets naar voor. Mijn vrouw is er ook fan van. Echt waar (grinnikt). Kortom, techniek is mijn grootste passie. En in UZ Leuven kan ik er elke dag mee bezig zijn. Ideaal.

Sociaal

Mijn werk is actief en afwisselend, maar ook heel sociaal. Dat is voor mij een groot pluspunt. Je komt constant met nieuwe mensen in aanraking. Na 20 jaar ken ik hier enorm veel volk. Niet per se bij naam, maar ik ken wel veel gezichten. Ik krijg veel telefonische oproepen, ook tijdens mijn middagpauze of ’s morgens voor ik goed en wel begonnen ben, maar dat stoort me niet. Ik doe mijn werk graag.

Zelf aan de slag gaan?

Interesse in een job als technicus?

Laatste aanpassing: 24 februari 2021