Logistiek medewerker centrale sterilisatie Cindy Jacobs

Cindy Jacobs werkt sinds februari 2012 bij de centrale sterilisatieafdeling van UZ Leuven. Samen met haar collega’s maakt Cindy er alle gebruikte materialen van de operatiekamers, het bevallingskwartier, de eenheden en spoed opnieuw steriel.

37 jaar was ik toen ik hier begon. Mijn vorige job als machineoperator in een fabriek geraakte ik kwijt door een collectieve sluiting. Dan kom je plots op straat te staan en moet je opnieuw solliciteren. Je wilt dan toch wel een standvastige job, eentje met toekomst. Zo kwam ik al snel uit bij UZ Leuven. Een heel andere werkplek natuurlijk, alhoewel: het ziekenhuis ziet er ook wel een beetje uit als een fabriek door zijn grootte, hè (lacht).

Belangrijke job

Gebruikte ziekenhuisinstrumenten leggen bij ons een hele weg af. Ze belanden in een soort afwasmachine, verhuizen dan naar de cleanroom, daarna sorteren we alles en ten slotte steriliseren we alle pakketjes op 134 graden. Het materiaal moet kraaknet zijn als het hier weer weg gaat. Een heel belangrijke job, want zo helpen we mee om besmetting en infecties te voorkomen. Fouten kunnen we ons eigenlijk niet permitteren. Bijvoorbeeld: als we een verkeerde bak naar boven brengen of er mankeert materiaal, dan heeft de chirurg in zijn operatiekamer een probleem.

Variatie

Ik werk afwisselend in een vroege, late en nachtshift. Constante permanentie is hier dan ook nodig: 7 dagen op 7, dag en nacht, feestdagen, zondagen, de molen van de centrale sterilisatie draait altijd door. Elke dag sta ik hier ook op een andere werkpost. Voor mij is dat ideaal, want ik heb afwisseling nodig. De ‘berging’ vind ik de leukste plek, daar gaat het er regelmatig snel aan toe. Als een bak met materiaal dringend naar de operatiekamer moet bijvoorbeeld, dan moet je ervoor zorgen dat die vlug klaar is. Dat zorgt wel voor de nodige adrenaline. Vervelen doe je je hier niet. 

Geen steriele sfeer

Om hier te werken moet je flexibel zijn, ook wel wat sterk – soms zijn er zware bakken bij – en vooral stipt, nauwkeurig en proper. Tegen bloed moet je natuurlijk ook kunnen. Ik weet dat dat misschien niet voor iedereen is weggelegd, al wen je er best snel aan, vind ik.

Werken bij centrale sterilisatie staat ook garant voor een goeie sfeer. De omgeving is dan misschien wel steriel, de sfeer hoeft dat daarom niet te zijn. Mocht ik eerder hebben geweten dat ik het zo plezant zou vinden, dan had ik vroeger voor het ziekenhuis gekozen. Dat ik mijn vorige job plots verloor was zeker niet aangenaam, maar daardoor ben ik nu wel hier. Een geluk bij een ongeluk.

Zelf aan de slag gaan?

Interesse in een job als logistiek medewerker?

Laatste aanpassing: 24 februari 2021