Clinical trial assistant Stefanie Lepers

Stefanie Lepers werkt sinds augustus 2012 als clinical trial assistant bij het studiebureau van de dienst respiratoire oncologie.

Zoals haar functietitel al doet vermoeden, is ze elke dag in de weer met een ‘clinical trial’ of een ‘klinisch onderzoek’, meer bepaald rond de werking van nieuwe medische producten. Om zo na te gaan of een nieuw product beter is dan de standaardtherapie.

Als clinical trial assistant coördineer ik een klinische studie van a tot z: een aanvraag indienen bij het ethisch comité, contractbespreking, patiënten van begin tot einde opvolgen en de data verwerken. Ik heb biomedische wetenschappen gestudeerd, eigenlijk met de bedoeling om labo-onderzoek te doen. Maar in het laatste jaar konden we op stage om klinische handelingen te leren zoals bloed prikken en vaccins zetten. Zo ben ik in aanraking gekomen met de ziekenhuiswereld. Die beviel me en dus solliciteerde ik hier na mijn afstuderen.

Patiëntencontact

In mijn job kom ik in aanraking met nieuwe producten die nog niet op de markt zijn. Ik maak de werking van zo’n product van heel dichtbij mee: je ziet het effect op de mens, helaas ook de nevenwerkingen. Het is onze taak om alles goed op te volgen, om alles te noteren wat de patiënt ons zegt. De patiënten die deelnemen aan de klinische studie die ik leid, zie ik bijna elke dag. Dat creëert een band. Er is veel verloop op zaal, met vaak andere verpleegkundigen en dokters, maar voor ‘mijn’ patiënten ben ik de vaste contactpersoon.

Bijscholing

Een doorsneedag bestaat hier niet, meteen één van de grote pluspunten van mijn job: het is een heel sociale en gevarieerde job. Je mag hier veel verschillende dingen doen en werkt zelfstandig. Ik werk in een team van vier, maar ieder volgt wel zijn eigen studies op. Interessant vind ik ook dat ik me constant kan bijscholen: we krijgen regelmatig de kans om naar een meeting te gaan of een congres bij te wonen.

“Geen sleur”

Als je hier wilt werken, moet je in staat zijn om je verantwoordelijkheid op te nemen tegenover je studie en je patiënten. Nauwkeurigheid is een must. En omdat je veel met mensen werkt, moet je betrokkenheid kunnen tonen. Je moet ook flexibel zijn, want het is niet altijd een 9-to-5-job. Door de grote variatie blijft de job me boeien. Er is nog geen sleur in geslopen (lacht).

Zelf aan de slag gaan?

Interesse in een job als clinical trial assistant? 

Laatste aanpassing: 24 februari 2021