Getuigenis voorzitter werkgroep Benin - LUMOS

23 november 2021

De voorzitter van de werkgroep Benin, Michaël Verwimp, schreef een stukje over zijn werk als vrijwilliger bij LUMOS.

"Ruim 7 jaar geleden werd ik onverwacht gevraagd om deel te nemen aan een missie in Benin. Als niet-verpleegkundige en niet-arts had ik niet gedacht een bijdrage te kunnen leveren aan de samenwerking tussen UZ Leuven en haar partnerziekenhuizen in Benin. Ook in Benin bleek er echter vraag naar expertise die de ziekenhuisactiviteit ondersteunen. Concreet werd gevraagd om een analyse te maken van het ziekenhuisbeleid in twee kleine lokale ziekenhuizen. Op basis van de analyse zou een (eventuele) ondersteuning gebeuren.

De opdracht was één groot avontuur. Zowel de cultuur, schaal als omstandigheden zijn totaal verschillend met datgene ik gewend was. Hierdoor was de opdracht niet enkel leerrijk maar ook verrijkend en verfrissend waardoor naast de lokale ziekenhuizen ook ik veel heb kunnen bijleren.

Ondertussen ben ik reeds 7 jaar actief lid in Benin en keer ik jaarlijks terug om de betrokken ziekenhuizen bij te staan bij het maken van hun begroting."

Gerelateerd

Meer nieuws over "LUMOS"

Betere ziekenhuishygiëne in het Zuiden dankzij Vlaamse subsidies

26 februari 2021
Een goede ziekenhuishygiëne is een essentieel element van kwalitatieve zorg. In partnerziekenhuizen in het Zuiden is het helaas niet altijd evident om dat te realiseren. Dankzij subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant kon LUMOS in Rwanda toch een aantal initiatieven rond ziekenhuishygiëne realiseren.
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Financiële ondersteuning voor drie ambitieuze LUMOS-activiteiten

9 maart 2020
Dankzij een toelage van Provincie Vlaams-Brabant, een gift vanuit Rotary Club Zaventem en een succesvolle benefietstand op de Leuvense kerstmarkt, zijn er extra middelen beschikbaar voor de realisatie van enkele LUMOS-activiteiten. Onder meer de verbetering van de ziekenhuishygiëne in Rwanda staat op het programma.
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Stagiairs uit Afrika delen hun ervaring in UZ Leuven

22 oktober 2019
LUMOS is vooral bekend door de zendingen waarbij UZ Leuven-medewerkers naar een van de partnerziekenhuizen in Afrika gaan (Noord-Zuidzendingen). Nu en dan gebeurt de uitwisseling ook in de andere richting. Een stagiair doet zijn verhaal.
Lees meer
Laatste aanpassing: 23 november 2021