Stagiairs uit Afrika delen hun ervaring in UZ Leuven

22 oktober 2019

LUMOS is vooral bekend door de zendingen waarbij UZ Leuven-medewerkers naar een van de partnerziekenhuizen in Afrika gaan (Noord-Zuidzendingen). Nu en dan gebeurt de uitwisseling ook in de andere richting. Medewerkers uit de partnerziekenhuizen in het Zuiden komen stage lopen in UZ Leuven.

Stagiairs LUMOS

Alban uit Benin liep stage op verschillende afdelingen van de technische dienst.

Vorig jaar deden twee kinesisten uit Kameroen stage op de drie campussen van UZ Leuven. Begin oktober 2019 kwam ook Alban Affossogbe uit Benin stage doen op de technische dienst in UZ Leuven. Samen met hem zou ook het hoofd van de kraamafdeling in Kisantu (DR Congo) stage lopen, maar hij ontving zijn visum niet tijdig.

De stage van Alban

Alban liep stage op verschillende afdelingen van de technische dienst: elektriciteit, elektromechanica, biotechniek en radiologie.

In zijn thuisland Benin is Alban verantwoordelijk voor het onderhoud van het ziekenhuis van Boko in midden-Benin. Er is geen continue elektriciteitsvoorziening in het ziekenhuis: iedere dag valt de stroom uit, soms zelfs voor enkele uren. Een generator neemt het dan over in het operatiekwartier, maar soms werkt zelfs die niet meer.

Zaklamp

“Onlangs wilde een arts een spoedkeizersnede uitvoeren, maar de generator werkte niet. Het was 23 uur, ik zat thuis en ze belde me. Ik haastte me naar het ziekenhuis en probeerde verschillende keren om de generator te doen werken, maar het lukte niet. De operatie moest dus uitgevoerd worden onder het licht van een zaklamp.”

De oorzaak van zulke problemen is het gebrek aan reserveonderdelen. Die stukken moeten uit Cotonou worden overgebracht, waardoor Alban enkele dagen moet wachten.

“Wat me voldoening geeft? Een apparaat herstellen tijdens een operatie!”

Alban doet zijn job met passie. Wanneer bijvoorbeeld het anesthesieapparaat uitvalt bij de start van een operatie, wordt hij gebeld. En als hij er dan in slaagt om het apparaat opnieuw aan de praat te krijgen, heeft hij het gevoel dat hij een leven heeft gered.

Repareren versus onderhouden

“Wat ik erg leuk en uitdagend aan mijn job vind? Een apparaat onderhouden”, antwoordt Alban zonder aarzelen. “Want vergis je niet, het onderhoud is nog belangrijker dan de reparatie. Zo kunnen problemen worden voorkomen, zodat het materiaal langer meegaat.”

In het ziekenhuis van Boko is Alban de enige verantwoordelijk voor het onderhoud van het materiaal. Bovendien werd hij aangeduid als verantwoordelijke voor de opvolging en ondersteuning van de technici in drie andere ziekenhuizen in de regio. Een sleutelrol dus.

Daarbij wordt hij ondersteund door LUMOS – UZ Leuven. Tijdens zijn stage in UZ Leuven werd hij begeleid door verschillende medewerkers van onze technische dienst. Na zijn stage vertrok hij op 13 oktober samen met Rudi Nijs en William Beyens naar Benin. Zij zullen hem en twee ziekenhuizen (Boko en Papané) nog twee weken van dichtbij ondersteunen. Zij zullen zich voornamelijk concentreren op de vorming rond een beter onderhoud van de autoclaven en de labouitrusting. Maar ze zullen ook de waterzuivering in het ziekenhuis onder de loep nemen. Ook na hun zending blijven de LUMOS-vrijwilligers vanop afstand ondersteuning aanbieden.

Stagiair Lumos

Gerelateerd

Meer nieuws over "LUMOS"

Antibioticaresistentie in Sub-Sahara Afrika - LUMOS

25 april 2022
Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem wereldwijd. Weinig laboratoria in kleinere ziekenhuizen in Sub-Sahara Afrika zijn uitgerust om dit correct te detecteren. Dr Sien Ombelet voerde een grootschalig onderzoek uit in Boko, Benin, om tot betere antibioticarichtlijnen te kunnen komen.
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Vrijwilliger Michaël vertelt over zijn werk in Benin

23 november 2021
LUMOS is de vrijwilligersorganisatie en drijvende kracht achter de medische ontwikkelingssamenwerking tussen UZ Leuven en zijn partnerziekenhuizen in Afrika. Vrijwilliger Michaël Verwimp getuigt: "De opdracht was één groot avontuur."
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Betere ziekenhuishygiëne in het Zuiden dankzij Vlaamse subsidies

26 februari 2021
Een goede ziekenhuishygiëne is een essentieel element van kwalitatieve zorg. In partnerziekenhuizen in het Zuiden is het helaas niet altijd evident om dat te realiseren. Dankzij subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant kon LUMOS in Rwanda toch een aantal initiatieven rond ziekenhuishygiëne realiseren.
Lees meer
Laatste aanpassing: 17 januari 2020