Betere ziekenhuishygiëne in het Zuiden dankzij Vlaamse subsidies

26 februari 2021

Een goede ziekenhuishygiëne is een essentieel element van kwalitatieve zorg, ook los van de huidige COVID-19-pandemie. In partnerziekenhuizen in het Zuiden is het helaas niet altijd evident om dat te realiseren. Dankzij subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant kon LUMOS (Leuvense Universitaire Medische Ontwikkelingssamenwerking en Solidariteit) in het Kabutare ziekenhuis in Rwanda toch een aantal initiatieven rond ziekenhuishygiëne realiseren.

In het Kabutare ziekenhuis in Rwanda overleden tijdens een Klebsiella-epidemie in 2018 verschillende pasgeboren baby’s. De medewerkers van het ziekenhuis kregen eerder al algemene vormingen over algemene hygiëne, ziekenhuishygiëne en handhygiëne. Daarnaast kregen ze ook ondersteuning op de werkvloer door bijvoorbeeld schouder-aan-schoudertraining.

Financiële steun van Vlaams-Brabant

Het ziekenhuis had tot nu toe echter geen middelen om een grotere verandering teweeg te brengen op vlak van hygiëne. Maar dankzij de financiële steun van de Provincie Vlaams-Brabant kon begin 2020 samen met Kabutare toch een duurzaam project uitgewerkt worden ter verbetering van de ziekenhuishygiëne.

Zonneboilers

Daarbij gebeurden ook structurele aanpassingen in het ziekenhuis. Zo werden er acht zonneboilers geïnstalleerd in december 2020 om op een duurzame manier warm water te verkrijgen. Dat is een sleutelelement voor een goede ziekenhuishygiëne. Er kwam boilers bij de wasplaats, de sterilisatieafdeling, de dienst kindergeneeskunde, de materniteit en het lokaal van de gardes-malade (de begeleiders van de zieken – vaak familieleden – die hen vergezellen in het ziekenhuis om te koken en te wassen voor hen).

Meer comfort en lagere energierekening  

De plaatsing van de boilers heeft ook op andere vlakken een positief effect. Zo stijgt het comfort van de patiënten, doordat er bijvoorbeeld warme douches zijn bij de bevalling. Bovendien zullen dankzij de zonneboilers de elektriciteitskosten minder hoog zijn. Daardoor komt er geld vrij voor andere projecten die een kwaliteitsvolle gezondheidszorg mogelijk maken.

Informatie en sensibilisering

Daarnaast werd er ook geïnformeerd en gesensibiliseerd omtrent algemene lichaams- en ziekenhuishygiëne, zodat de medewerkers van het districtsziekenhuis het niveau van de ziekenhuishygiëne radicaal omhoog kunnen trekken. Zo leerden ze dat de ontsmetting van het linnen heel erg helpt bij infectiepreventie.

Ervaring uitwisselen

Ten slotte werd ook een samenwerking met het universitair ziekenhuis van Butare (CHUB) opgestart. Dat ziekenhuis werd, samen met drie andere districtsziekenhuizen, betrokken bij de vormingsinitiatieven rond ziekenhuishygiëne voor Kabutare. Dat vergroot de impact en zorgt voor een betere uitwisseling van ervaring tussen de verschillende lokale ziekenhuizen.

 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 9 augustus 2022