Jaarverslag 2021

2021 was een jaar waarin de UZ Leuven-medewerkers de visie om samen grenzen te verleggen volop hebben waargemaakt. Dankzij passie, samenwerking en vakkennis slaagden we erin de strijd tegen COVID-19 te combineren met een weer toenemende reguliere zorg. Daar bovenop vielen er het voorbije jaar heel wat andere realisaties en innovaties te noteren.

Cijfers | Belangrijkste nieuws | Directie en bestuur

Belangrijkste nieuws uit 2021

22 december 2021
Het Leuvense centrum menselijke erfelijkheid is een van de eerste genetische centra ter wereld dat een nieuwe genetische test toepast. De techniek heet ‘optische genoommapping’ en kan grote genetische afwijkingen op het niveau van de chromosomen opsporen. Vandaag wordt de test al gebruikt bij de diagnose van leukemie.
23 november 2021
LUMOS is de vrijwilligersorganisatie en drijvende kracht achter de medische ontwikkelingssamenwerking tussen UZ Leuven en zijn partnerziekenhuizen in Afrika. Vrijwilliger Michaël Verwimp getuigt: "De opdracht was één groot avontuur."
22 november 2021
In Leuven is op zaterdag 20 november 2021 prof. dr. Jan Peers (82) overleden, een van de pioniers van de huidige gezondheidszorg in ons land.
18 november 2021
Als een van de eerste vijfentwintig ziekenhuizen wereldwijd beschikt UZ Leuven over een fotonentellende CT-scanner. Anders dan bij klassieke CT-toestellen analyseert dit nieuwe toestel élk foton dat door het lichaam gaat. Het resultaat: scherpere beelden aan een lagere stralingsdosis, met een ongezien oog voor detail.
10 november 2021
Geurverlies is een veelvoorkomend symptoom van COVID-19. Vlaamse artsen namen weefselstalen van overleden COVID-19-patiënten en ontdekten dat het virus de steuncellen van het reukslijmvlies infecteert, maar niet de zenuwcellen met de geurreceptoren.
11 oktober 2021
Eind september werd de dienst neonatologie van UZ Leuven officieel het eerste NIDCAP-trainingscentrum in Vlaanderen. In de toekomst zullen verpleegkundigen, vroedvrouwen, neonatologen of thuiszorgverleners in UZ Leuven opleidingen kunnen volgen om de zorg voor vroeggeboren baby’s te verbeteren.
4 oktober 2021
UZ Leuven heeft voor de vierde maal op rij het BFHI-label behaald, een label voor ziekenhuizen die op een wetenschappelijk onderbouwde manier inzetten op borstvoeding. Eén principe staat in UZ Leuven centraal: voor elke pasgeborene is moedermelk de eerste en béste keuze.
25 augustus 2021
Wanneer prostaatkanker een hoge kans heeft om uit te zaaien naar de lymfeklieren in het kleine bekken, verhoogt een preventieve bestraling van deze lymfeklieren de kans op definitieve genezing. Een multidisciplinair team van UZ Leuven leidde een internationaal onderzoek.
21 juni 2021
In 2025 openen KU Leuven en UZ Leuven op de Hertogensite in Leuven een nieuw belevingscentrum voor het brede publiek. Het Vesaliusproject zal in het teken staan van wetenschappelijk onderzoek, zorg en samenleving. De universiteit restaureert twee historische gebouwen om onderdak te bieden aan het project.
8 juni 2021
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van UZ Leuven en de KU Leuven heeft een gerandomiseerde klinische studie over prenatale chirurgie bij baby's met een ernstig aangeboren middenrifdefect afgerond. De onderzoekers leveren het bewijs dat een operatie vóór de geboorte de overlevingskansen sterk verbetert.
7 juni 2021
Voor het eerst in België heeft een team van cardiologen en hartchirurgen op een minimaal invasieve manier de mitraalklep van het hart vervangen door een kunstklep. Tot voor kort kon dat enkel via een openhartoperatie met gebruik van een tijdelijk kunsthart, waarvoor niet alle patiënten in aanmerking komen.
26 mei 2021
Onderzoekers van UZ Leuven, KU Leuven, VITO en imec publiceerden veelbelovende resultaten over het gebruik van een hyperspectrale camera om eiwitplaques in de ogen van alzheimerpatiënten op te sporen.
6 mei 2021
Leuvense onderzoekers ontdekten een manier om bij borstkankerpatiënten in een vroeg stadium te voorspellen of immuuntherapie zal aanslaan. Tumorweefsel van 40 patiënten werd onderzocht voor en na een eerste behandeling met anti-PD1- immuuntherapie. 1 op de 3 patiënten vertoonde een respons.
30 april 2021
In april 2020 lanceerde het kinderziekenhuis het project #kunstuitmijnkamer. Meer dan 100 kinderen grepen de kans om hun gevoelens, gedachten en verbeelding tijdens de coronaperiode vorm te geven op een schilderdoek. De knappe creaties worden nu tentoongesteld in het ziekenhuis én online.
17 februari 2021
In UZ Leuven werd dit najaar voor de eerste keer in België een harttransplantatie uitgevoerd met behulp van een nieuwe bewaringstechniek. Dankzij die techniek kan een donorhart bijna vijf keer langer bewaard worden.
21 januari 2021
Onderzoekers van UZ Leuven, de KU Leuven en het VIB onderzochten de afweerreactie bij COVID-19-patiënten in het ziekenhuis. Uit analyses van het longvocht ontdekten ze nieuwe factoren die een rol spelen in de overdreven immuunreactie tegen het virus, wat van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van behandelingen.
13 januari 2021
Onderzoekers van de KU Leuven hebben het biologische mechanisme geïdentificeerd dat verklaart waarom sommige mensen buikpijn krijgen wanneer ze bepaalde voedingsmiddelen eten. De bevinding maakt de baan vrij voor een efficiëntere behandeling van prikkelbaredarmsyndroom en andere voedselintoleranties.
11 januari 2021
Een bypass-hartoperatie volgen vanuit het perspectief van de chirurg, die primeur viel enkele masterstudenten geneeskunde van KU Leuven te beurt. Met behulp van smart glasses – een camerabril – werd de operatie gelivestreamd naar de studenten thuis.
Laatste aanpassing: 31 januari 2023