Michaël, ziekenhuismanagement -en beleid

23 november 2021

De voorzitter van de werkgroep Benin, Michaël Verwimp, schreef een stukje over zijn werk als vrijwilliger bij LUMOS. LUMOS is de vrijwilligersorganisatie en drijvende kracht achter de medische ontwikkelingssamenwerking tussen UZ Leuven en zijn partnerziekenhuizen in Afrika. 

"Ruim 7 jaar geleden werd ik onverwacht gevraagd om deel te nemen aan een missie in Benin. Als niet-verpleegkundige en niet-arts had ik niet gedacht een bijdrage te kunnen leveren aan de samenwerking tussen UZ Leuven en haar partnerziekenhuizen in Benin. Ook in Benin bleek er echter vraag naar expertise die de ziekenhuisactiviteit ondersteunt. Concreet werd gevraagd om een analyse te maken van het ziekenhuisbeleid in twee kleine lokale ziekenhuizen. Op basis van de analyse zou een (eventuele) ondersteuning gebeuren.

De opdracht was één groot avontuur. Zowel de cultuur, schaal als omstandigheden zijn totaal verschillend met datgene ik gewend was. Hierdoor was de opdracht niet enkel leerrijk maar ook verrijkend en verfrissend waardoor naast de lokale ziekenhuizen ook ik veel heb kunnen bijleren.

Ondertussen ben ik reeds 7 jaar actief lid in Benin en keer ik jaarlijks terug om de betrokken ziekenhuizen bij te staan bij het maken van hun begroting."

Via LUMOS streeft UZ Leuven samen met de groep Biomedische wetenschappen van KU Leuven en het programma Gezondheid van UCLL naar kwalitatieve gezondheidszorg in zijn 12 partnerziekenhuizen in West- en Centraal-Afrika.

Gerelateerd

Meer nieuws over "LUMOS"

Antibioticaresistentie in Sub-Sahara Afrika - LUMOS

25 april 2022
Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem wereldwijd. Weinig laboratoria in kleinere ziekenhuizen in Sub-Sahara Afrika zijn uitgerust om dit correct te detecteren. Dr Sien Ombelet voerde een grootschalig onderzoek uit in Boko, Benin, om tot betere antibioticarichtlijnen te kunnen komen.
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Betere ziekenhuishygiëne in het Zuiden dankzij Vlaamse subsidies

26 februari 2021
Een goede ziekenhuishygiëne is een essentieel element van kwalitatieve zorg. In partnerziekenhuizen in het Zuiden is het helaas niet altijd evident om dat te realiseren. Dankzij subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant kon LUMOS in Rwanda toch een aantal initiatieven rond ziekenhuishygiëne realiseren.
Lees meer
Meer nieuws over "LUMOS"

Financiële ondersteuning voor drie ambitieuze LUMOS-activiteiten

9 maart 2020
Dankzij een toelage van Provincie Vlaams-Brabant, een gift vanuit Rotary Club Zaventem en een succesvolle benefietstand op de Leuvense kerstmarkt, zijn er extra middelen beschikbaar voor de realisatie van enkele LUMOS-activiteiten. Onder meer de verbetering van de ziekenhuishygiëne in Rwanda staat op het programma.
Lees meer
Laatste aanpassing: 8 december 2023