Maak een afspraak

Kenmerken

Kenmerken van een klompvoet:

  • De voet is naar beneden gericht: spitsstand
  • De hiel is naar binnen gekanteld: varusstand
  • De voorvoet wijst naar binnen: adductiestand

Klompvoet bij een baby

Oorzaak

De precieze oorzaak van een klompvoet is niet bekend, maar er is waarschijnlijk een genetische achtergrond.

Ouders van een kind met klompvoeten hebben 1 kans op 30 dat een volgend kind dezelfde aandoening heeft.

Milde vormen van klompvoet kunnen in sommige gevallen ook veroorzaakt worden door een verkeerde houding in de baarmoeder.

Prognose

Kort na de geboorte wordt gestart met de behandeling. 

De meeste kinderen die geboren worden met klompvoeten, hebben - mits de juiste behandeling en opvolging - een normale ontwikkeling. 

Net zoals andere kinderen, zullen ze leren stappen tussen 10 en 24 maanden. Zij zullen ook gewoon kunnen spelen, sporten en een actief leven leiden.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Herhaaldelijk gipsen van het voetje om het op zachte wijze, zonder het te forceren, te corrigeren. Dat gebeurt wekelijks gedurende zes tot negen weken, tot een normale stand van de voet bereikt wordt.

  • In de meeste gevallen wordt er ook een achillespeesverlenging uitgevoerd. Dat is een kleine ingreep om de hiel op de juiste plaats te zetten. De insnede is zo miniem dat er niet moet gehecht worden; een hechtpleistertje volstaat.

  • De Dennis-Brown orthese bestaat uit twee schoentjes met een horizontale staaf ertussen. Het zorgt ervoor dat de voetjes in gecorrigeerde positie worden gehouden.

  • Bij heel ernstige klompvoeten of in het kader van een syndromale afwijking, wordt soms nog een chirurgische ingreep uitgevoerd rond de leeftijd van 1 jaar.

Contact

Maak een afspraak


Specialisten