Kanjerketting: unieke kralen maken zware behandeling draaglijker

Kinderen met kanker krijgen doorheen hun behandelingstraject voor elke stap een unieke, kleurrijke kraal.
Logo kanjerketting

Een behandeling op onze afdeling is voor een kind en het hele gezin een stressvolle periode. Hoe langer een behandeling duurt, hoe meer een kind opziet tegen bepaalde ingrepen en onderzoeken. Een kind werkt vaak beter mee als het een kleine beloning in het vooruitzicht heeft. De Nederlandse Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ (VOKK) bedacht daarom de Kanjerketting. Een lichtpuntje tijdens het hele ziekteproces van het kind…

Wat is de Kanjerketting?

Het kind krijgt na elk onderzoek en elke ingreep een bijhorende kraal. Deze vormen samen een unieke en kleurrijke ketting die symbool staat voor het verloop van de behandeling van het kind. De Kanjerketting is er voor alle kinderen tussen 0 en 18 jaar die behandeld worden voor een vorm van kanker of die een stamceltransplantatie moeten ondergaan.

opgerolde ketting

Waarom de Kanjerketting?

De Kanjerkralen zijn in de eerste plaats kleine beloningen bij de vaak zware of vervelende ingrepen en onderzoeken die het kind moet ondergaan. Een beloning waar veel kinderen naar uit kijken en die voor enige afleiding kan zorgen.

Maar de Kanjerketting is meer…

  • Hij maakt letterlijk zichtbaar wat voor een kind zo ongrijpbaar is. Hierdoor helpt de Kanjerketting het kind om zijn ziekte en behandeling beter te begrijpen en verwerken.
  • Een kind kan via de ketting makkelijker zijn ziekteverhaal vertellen aan vrienden, broers en zussen, oma’s en opa’s.
  • De Kanjerketting kan ook gebruikt worden om uitleg te geven over de behandeling en het kind voor te bereiden op bepaalde ingrepen.
  • Achteraf is de Kanjerketting een kleurrijke, persoonlijke herinnering aan een ingrijpende periode.
Kanjerkralen

Hoe werkt de Kanjerketting?

Het kind krijgt bij opstart van de behandeling een waxkoord, een kraal met het logo van de VOKK, een kraal met een anker (teken van hoop) en letterkralen die zijn of haar naam vormen.

Na elke behandeling of ingreep geeft de verpleegkundige op de afdeling of de dagzaal het kind een nieuwe kraal. Elke kraal heeft een eigen betekenis, gekoppeld aan een behandeling, onderzoek of gebeurtenis.

Op die manier creëert elk kind zijn persoonlijke Kanjerketting. Op het einde van de behandeling wordt de ketting afgesloten met een laatste kraal.

Uw steun is dus goed besteed

Vul 1 van onze formulieren en maak een keuze voor de kanjerketting.

Meer informatie

PDF
Lees de informatiefolder
PDF - 1.93 Mb
Laatste aanpassing: 8 januari 2021