Coloscopie bij kinderen

Sigmoïdoscopie
Onderzoek waarbij een maag-darmarts de binnenzijde van de dikke darm bekijkt. Hiervoor wordt een endoscoop gebruikt, een dunne flexibele buis, met glasvezels en een videocamera die het mogelijk maakt om in de darm te kijken. De endoscoop wordt ingebracht via de anus.

Afspraken

Kindergeneeskunde

Doel

Met een coloscopie kunnen afwijkingen van de dikke darm en het laatste deel van de dunne darm worden opgespoord die de klachten van je kind zouden kunnen verklaren. Dit zijn bijvoorbeeld zweertjes, poliepen en gezwellen. De specialist kan ook een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek.

Risico’s en complicaties

Hoewel een coloscopie over het algemeen een veilig onderzoek is, kunnen er in uitzonderlijke gevallen complicaties optreden.

Perforatie

Tijdens het onderzoek kan er uitzonderlijk een scheurtje of gaatje in de darmwand ontstaan, wat een perforatie genoemd wordt.

De kans op een perforatie is vooral aanwezig als:

 • De darmwand ontstoken is
 • Er veel uitstulpingen zijn
 • Er een poliep wordt weggenomen

Klachten die bij perforatie optreden, zijn buikpijn en in een later stadium koorts. In dat geval moet je kind zeker in het ziekenhuis opgenomen worden en is soms ook een operatie noodzakelijk.

Bloedverlies

Als een poliep verwijderd werd, is het mogelijk dat je kind licht bloedverlies heeft de eerste twee dagen na het onderzoek. Als het bloedverlies toeneemt, neem dan zeker contact op met de specialist.

Voorbereiding

Je kind inlichten

Je kind wordt voor het onderzoek enkele dagen opgenomen op de dienst kindergeneeskunde.

Waarschijnlijk ziet je zoon of dochter op tegen dit onderzoek, wat heel begrijpelijk is. Bereid je kind daarom voor en stel het gerust. Vertel wat er zal gebeuren zonder het mooier voor te stellen en hou hierbij rekening met de leeftijd van je zoon of dochter. Het is belangrijk dat je kind alles begrijpt.

Jij kent je kind natuurlijk beter dan wij, maar we willen graag helpen als je vragen hebt.

Als je kind medicatie gebruikt, zal de arts met jou bespreken of die medicatie even moet worden stopgezet of gewoon verder mag ingenomen worden.

Laxeermiddel

Het is belangrijk voor de zichtbaarheid tijdens het onderzoek dat de darmen van je kind leeg zijn. Daarom zal een verpleegkundige een laxeermiddel toedienen de dag vóór het onderzoek.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind zal de keuze gemaakt worden om de oplossing ofwel te laten drinken, ofwel toe te dienen via een sonde.

De oplossing drinken vergt een groot doorzettingsvermogen van je kind omwille van de grote hoeveelheid en de zoute smaak van de oplossing. Daarom wordt er vaak voor gekozen om de vloeistof toe te dienen via een sonde: een fijn buisje dat via de neus tot in de maag gaat.

Het laxeermiddel kan diarree uitlokken. Je blijft dus beter met je kind in de buurt van een toilet. Dit kan gepaard gaan met wat misselijkheid. Als de misselijkheid aanhoudt, wordt de arts gecontacteerd. Als de stoelgang kleurloos water is, betekent dit dat de darm volledig schoon is en dat de darmspoeling gestopt kan worden.

Niet: voedingsmiddelen die veel vezels bevatten

 • Alle groenten, fruit, aardappelen en hun bereidingen
 • Volle graanproducten, zoals alle bruine en volkoren broodsoorten, koekjes verrijkt met vezels, volkoren deegwaren en rijst

Vrij te gebruiken voedingsmiddelen (als er geen andere specifieke dieetvoorschriften zijn):

 • Alle kaassoorten (behalve notenkaas), alle vleeswaren, eieren, alle visconserven
 • Vers en diepvriesvlees (alle taaie delen verwijderen), alle verse of diepvriesvis zonder graten, tofu, tempeh
 • Alle melk en melkproducten (yoghurt, fruityoghurt, platte kaas, pudding, flan …)
 • Alle sojaproducten
 • Alle dranken – voor vruchtensappen: zie ‘fruit’
 • Alle soorten verse en gedroogde kruiden
 • Vetstoffen, olie, mayonaise, ketchup

In het ziekenhuis

De dag voor het onderzoek wordt je kind opgenomen op de afdeling voor de darmspoeling. Dan wordt het dieet strikter en zijn enkel nog heldere dranken toegestaan (zoals water, thee, Fanta®, Sprite®, bouillon, …). Die dranken zijn op de afdeling ter beschikking.

Verloop

Naar de onderzoeksafdeling

Op het ogenblik dat je kind opgeroepen wordt voor de coloscopie zal het met het bed naar de onderzoeksafdeling gebracht worden.

Je kunt je kind hierbij begeleiden.

Verdoving

Je kind krijgt een volledige verdoving. Door de slaapmedicatie zal je kind niets van het onderzoek merken.

 • Nadat het slaapt, zal de anesthesist een katheter of plastic buisje in een ader plaatsen.
 • De katheter wordt bevestigd met een pleister.
 • Via de katheter wordt een infuus aangeschakeld.
 • Zodra je kind slaapt, zal de arts je vragen om de onderzoekskamer te verlaten.

Het onderzoek

Een coloscopie duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten.

 • Je kind wordt eerst op de linkerzij gelegd.
 • De endoscoop wordt daarna onder zachte druk via de anus ingebracht tot aan de overgang van de dikke naar de dunne darm.
 • Soms zal de arts wat lucht in de darm blazen om de darm beter te kunnen beoordelen.
 • Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt de darm nauwkeurig geobserveerd.
 • Soms worden er tijdens de coloscopie stukjes weefsel of poliepen weggenomen voor onderzoek. Je kind voelt hier niets van, maar het onderzoek zal dan wel iets langer duren.

Het is mogelijk dat je kind wat darmkrampjes heeft of wat meer windjes laat om de lucht terug uit de darm te laten ontsnappen.

Nazorg

Na het onderzoek wordt je kind overgebracht naar een ontwaakruimte. Je kunt je installeren naast het bed.

Zodra je kind voldoende wakker is, wordt het terug overgebracht naar de dienst kindergeneeskunde.

Drinken

Als je kind dorst heeft, mag je het na overleg met de verpleegkundige een slokje water geven. We proberen altijd eerst water te geven, dat is veiliger mocht je kind zich verslikken. Kan je kind zonder problemen water drinken, dan kunnen we overschakelen op normale voeding.

Klachten

Krijgt je kind thuis meer buikpijn en/of heeft het meer bloedverlies, neem dan zeker contact op met de specialist.

Resultaten

Het resultaat van de coloscopie wordt meegedeeld door de behandelende arts van je kind.

De specialist zal je altijd mondeling een voorlopige resultaat geven van het onderzoek. Dit gebeurt ofwel onmiddellijk na het onderzoek, ofwel later op de dagzaal of de patiëntenkamer.

Het definitieve resultaat en het resultaat van de stukjes weefsel worden opgestuurd naar je behandelende arts. De resultaten mag je verwachten 10 tot 14 dagen na het onderzoek.

Brochures

Specialisten

Laatste aanpassing: 30 mei 2022