Ik ben nog maar net ontslagen uit het ziekenhuis, kan ik al deelnemen?

Onderzoek wijst uit dat patiënten het best zo snel mogelijk met revalideren starten zodra hun immuniteit het toelaat. Na een autologe stamceltransplantatie kan dat al vrij snel, terwijl men na een allogene transplantatie het best minimaal drie maanden wacht. U moet uw deelname altijd eerst met uw hematoloog bespreken.

Het is al enkele jaren geleden dat ik behandeld ben voor leukemie, maar ik ben nog steeds niet in staat om voltijds te werken. Ik blijf erg moe. Kan ik nog deelnemen aan KanActief?

Dat kan zeker. Als u nog last heeft van de gevolgen van uw behandeling, ook al is dat een tijd geleden, heeft het nog steeds zin om aan KanActief deel te nemen.

Moet ik elke sessie aanwezig zijn?

Voor een optimaal resultaat komt u het best zoveel mogelijk naar de sessies. Kunt u eens niet komen door omstandigheden (vakantie, familieverplichting, ziekte …), dan is dat geen probleem. 

Kan ik deelnemen als ik nog lichamelijke beperkingen heb?

Lichamelijke beperkingen vormen doorgaans geen probleem. Voor de start van het programma hebt u een consultatie met een arts fysische geneeskunde en revalidatie. Hij zal samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Wat neem ik het best mee voor de oefensessies?

U neemt het best sportschoenen en comfortabele kledij mee. Er zijn kleedkamers met kastjes (afsluitbaar met een stuk van 2 euro) en doucheruimtes waar u zich kan omkleden en opfrissen. Een flesje water kunt u ter plaatse bijvullen aan het waterkraantje.

Het programma is in groep. Is het ook mogelijk om individueel opgevolgd te worden?

KanActief is een groepsprogramma. Indien u graag individuele begeleiding bij een kinesist volgt, kunnen we u steeds doorverwijzen naar een collega buiten het ziekenhuis. Bespreek het zeker met uw behandelende arts.

Wat de psychologische begeleiding betreft, is het wel mogelijk om enkele individuele gesprekken aan te vragen.

Ik ben helemaal niet sportief en heb nooit veel aan sport gedaan. Zal het me lukken?

Zeker. KanActief is een groepsprogramma, maar wel op individuele maat. Dat wil zeggen dat de lessen aangepast worden aan uw eigen persoonlijk niveau.

Ik ben bang van de verhalen, het leed van de andere deelnemers. Zal ik dat aankunnen?

Niemand is verplicht om zijn verhaal met anderen te delen. Uit ervaring weten we dat het herkennen van dezelfde moeilijkheden, problemen en vragen tijdens en na de behandeling bij lotgenoten, veel steun kan bieden. Veel mensen zijn verrast door de kracht en verbondenheid die ze daaruit kunnen halen.

Tijdens de bewegingssessies werken we vooral samen op een actieve en positieve manier aan uw herstel. Het is heilzaam voor lichaam en geest om samen te bewegen en te sporten. Het praten over de ziekte en alles wat erbij komt kijken, is een mogelijkheid maar geen verplichting.

Moet ik voor de parking betalen?

Nee, parkeren is gratis voor deelnemers van KanActief.

Wat houdt de fietsproef in en zal ik dat wel aankunnen?

Na goedkeuring van de arts fysische geneeskunde en revalidatie maken we een afspraak voor de fietsproef, die onder begeleiding van een gespecialiseerde kinesitherapeut zal plaatsvinden. Tijdens de fietsproef controleren we uw hartritme en zuurstofopname. Die parameters geven ons een goede weergave van hoe het met uw huidige conditie gesteld is en helpen ons uw optimale trainingsintensiteit bepalen.

De proef is voor iedereen haalbaar.

Wat is de doelstelling van zo’n programma?

Onderzoek heeft aangetoond dat een revalidatieprogramma na een borstoperatie, bestraling of chemotherapie bij diverse emotionele en lichamelijke klachten het herstelproces bevordert. Onze voornaamste doelstellingen zijn het verminderen van de vermoeidheid, het verhogen van de levenskwaliteit en het verbeteren van de conditie en spierkracht.

Mag mijn partner meekomen?

KanActief zelf is een groepsprogramma waarbij de oefensessies alleen door de deelnemers zelf gevolgd mogen worden. Tijdens de infosessies is uw partner of naaste van harte welkom. Voor de start van het programma informeren wij u daarover.

Ik ben niet Nederlandstalig, kan ik dan deelnemen?

Het is mogelijk om deel te nemen. Hou er wel rekening mee dat de infosessies en oefensessies in het Nederlands worden gegeven.

Wat is de inhoud van zo’n oefensessie?  Hoe zien deze lessen eruit?

Elke week vindt er één conditietraining en twee sessies spierversterkende oefeningen plaats. De conditietraining bestaat uit een fiets- en loopprogramma waarbij men vooral het cardiovasculaire systeem zal trainen, aangevuld met oefeningen op verschillendefitness toestellen. De spierversterkende les start met een korte opwarming op muziek, met nadien diverse matoefeningen. Alle spiergroepen worden getraind en versterkt.

Af en toe wordt er ook een relaxatiesessie aangeboden.

Wie kan ik contacteren om een afspraak te maken?

Afspraken maken voor de start van het programma kan op het telefoonnummer 016/338799 of mailen naar kanactief@uzleuven.be

Ik ben al redelijk fit, is dit programma dan nog nuttig?

Zeker. KanActief is een groepsprogramma maar we streven tegelijk naar zorg op maat. Dat wil zeggen dat de lessen aangepast worden aan uw eigen persoonlijk niveau.

Wat zal mij dit kosten?

Er is geen persoonlijke bijdrage. Sofhea (Sociaal fonds voor hematologische aandoeningen) betaalt het remgeld voor de bewegingssessies terug.

Daarnaast bieden zij een tegemoetkoming van € 0,25 / km voor de vervoerskosten aan. Op het einde worden alle gegevens verzameld en krijgt u een overzicht van de terugbetaalde kosten.

Laatste aanpassing: 11 maart 2020