Deelnemers vertellen over Kanactief bij hematologische aandoeningen

Lees enkele reacties van deelnemers van het revalidatieprogramma KanActief bij hematologische aandoeningen.

Meer dan revalideren - Brenda

Kanactief is meer dan revalideren. Hier ga je samen met lotgenoten die je begrijpen als geen ander op weg om je ziekte een plaats te geven, elkaar te bemoedigen en te stimuleren. 

Ik werd er ongelooflijk goed begeleid op vele vlakken en kreeg de kriebels te pakken om ook hierna meer te gaan bewegen en te sporten. 

Het heeft me enorm geholpen om de dip na de behandeling te overbruggen en mentaal, conditioneel en fysiek sterker te staan. Mijn goed humeur heb ik lekker kunnen behouden en ik kijk vol goede moed de toekomst in de ogen. 

Een echte aanrader dus!

Onmisbaar sluitstuk voor behandelingstraject - Stefaan

Voor mij is KanActief een onmisbaar sluitstuk gebleken voor het hele behandelingstraject. Natuurlijk kreeg ik ook in de periode van intensieve chemo en behandelingen enkele keren een kine op bezoek in de kamer, en is ook de psycholoog meerdere keren langsgekomen. Allemaal stuk voor stuk bekwame en betrokken mensen.

Maar dit intensieve programma met voldoende aandacht voor je draagkracht, fysiek en mentaal, is echt wat je nodig hebt om te beginnen aan … de rest van je leven ! 

'Met KanActief ga je zelf weer op weg' - Dirk

Eerst was er de aarzeling. Zou ik aan zo iets meedoen ondanks het enthousiasme waarmee een aantal professoren, stafleden en verpleegkundigen er over praatten.

Beetje overdonderd door de gedreven en uitvoerige uitleg die ik bij een eerste telefonische contactneming kreeg van iemand van de begeleiders. Nog murw van de chemo en de stamcellen transplantatie en met als streefdoel : de rolstoel in en naar huis. De rest zien we dan wel. Te vroeg om te gaan dansen en sporten. Ik ben niet gek!

Maar tijdens mijn frequente passages op de dagzaal kwam ik geregeld mensen tegen die zacht mijn belangstelling bleven peilen voor KanActief. En van zodra ik mij iets beter voelde ging ik overstag. Ik schreef mij in voor de volgende sessie, niet onbevooroordeeld en met nog heel wat vragen. Maar de stap was gezet. En ik heb het mij geen moment beklaagd, ondanks de spanning van het "inlopen" en de kennismaking met de begeleiders en de lotgenoten.

Toffe bende. Vrouwen en mannen. Jong en oud. Kleine groep. Gedeelde pijn, gedeelde angst, gedeelde onzekerheid, gedeelde vreugde, gedeelde onhandigheid bij het bewegen en gedeeld afzien bij de conditietraining, elk op het eigen ritme. Gedeeld verdriet soms tijdens de psychologische sessies en vooral, stilaan, de vaststelling van de gedeelde vooruitgang.

Betere fysieke weerstand, weer zin in dingen, betere sociale contacten onder impuls van drie keer per week uitkijken naar samen dingen doen met de intussen "vrienden" van de groep. Drie keer per week wat in het begin een hele opdracht leek werd geleidelijk aan iets om naar uit te kijken en nam ons in snelheid.

Tot plots het einde in zich kwam. Wat nu ? De begeleiders bieden een aantal sportieve en beschouwende activiteiten aan als "voortzetting" van ons programma. Maar het liefst zouden we er nog een tijdje gewoon mee doorgaan, met dezelfde mensen. Met dezelfde onderlinge steun. Met hetzelfde onuitgesproken begrip voor elkaars onzekerheden en twijfels en angsten en ontgoochelingen. En daardoor, onbewust, voor alle lotgenoten voor en na ons die we tegen komen op de dagzaal of in alle andere omstandigheden op alle mogelijke plaatsen.

Deze verrijkende ervaring heb ik de danken aan KanActief. En aan de mensen die er met mij aan hebben deelgenomen. En aan de mensen die er zich voortdurend voor inzetten. Het is voor mij, naast de chemo en de bestralingen en de transplantatie een bijkomende essentieel onderdeel van de bestrijding van mijn aandoening en van mijn revalidatie. Een opnieuw aanknopen met een zinvol leven waarin de beperkingen uitdagingen kunnen zijn. Want dat hebben we geleerd bij KanActief.

"Een nieuwe start voor mij" - Bart

KanActief is een nieuwe start voor mij geweest. Bart maakte er een filmpje over en wil dit graag delen met lotgenoten.

"Je leven weer op rails" - Steven

Kanactief is een absolute aanrader voor wie zijn leven na kanker weer op de rails wil krijgen. Ik heb Kanactief ervaren als een succesformule, en dat heeft alles te maken met de vier pijlers waarop het revalidatieprogramma is gebouwd.

Lees het volledige verhaal van Steven...

"KanActief een noodzaak!" - Didier

Ik heb geen seconde getwijfeld toen mij gevraagd werd of ik wou deelnemen in het piloot project van "Kanactief". Samen met lotgenoten bouwen aan onze moraal en conditie.

Driemaal per week kwamen we samen, bewegingsoefeningen op maandag en vrijdag en op woensdag was er conditietraining voorafgegaan door een lezing. Al vanaf de 2e week was er zichtbaar resultaat voor ieder van ons in de groep. In 10 weken tijd hebben wij ons lichaam van bijna niets naar een meer dan acceptabel niveau gebracht.

Lees het volledige verhaal van Didier...

"Kanactief heeft mij weer energie gegeven" - Inge

KanActief heeft mij weer energie gegeven. In het begin was het wel even wennen aan het hoge tempo, maar aangemoedigd door Barbara kan je toch meer dan je zelf denkt. Dat is niet alleen fijn, het geeft ook moed. Een positieve injectie voor je zelfvertrouwen. Ik heb gemerkt dat ik thuis meer zin kreeg om dingen op te pakken. Naast de conditietraining heb ik veel aan de wekelijkse lezingen gehad.

Lees het volledige verhaal van Inge...

"Kan het wat actiever?" - Joris

... een zevental keer komen specialisten gedurende twee uur hun ervaringen rond slapen, voeding, angst, sociale omgang etc. met ons delen. Na een korte uiteenzetting van hun kant kunnen wij vragen stellen, ervaringen uitwisselen. Half juni zit de hele sessie erop. Iedereen heeft er een goed en positief gevoel aan over gehouden maar nu komt de zwaarste opdracht: nu moeten we zelf ervoor zorgen dat we thuis verder doen met wat Barbara ons aangeleerd heeft. Het is nu aan ons!!

Lees het volledige verhaal van Joris...

"Kan Actief ... Meer dan de moeite waard" - Theo

Week na week werden we allen niet alleen fysiek sterker maar ook werd er een band gesmeed onder de deelnemers welke uitgroeide tot een mooie vriendschap en steun voor elkaar.

Persoonlijk heeft mij dit heel zeker geholpen om zo snel mogelijk terug van start te kunnen gaan en reeds vijf maanden na mijn transplantatie grotendeels mijn buitenactiviteiten als tuinaanlegger opnieuw te kunnen uitvoeren.

Lees het volledige verhaal van Theo...

"Lichtpunt" - Hugo

“De activiteiten van KanActief zijn als lichtpunten op de lange soms duistere weg naar het herstel. Wij zijn er allemaal fysiek en mentaal sterker uitgekomen. Zo kunnen we lichtvoetiger de tocht verder zetten. Met dank aan het KanActief-team.”

Doorzetten - Anna

"Als je er wil komen
moet je niet liggen dromen.
Je komt hier om te werken
en om je spieren te versterken.
De spirit van Katrien en Marleen,
houd je zeker wel op de been.
Je bent hier nooit alléén.
Alle lotgenoten van Kanactief zijn super en ook zo lief!
Dikke proficiat aan iedereen.
We slagen er ons wel doorheen!

Laatste aanpassing: 11 maart 2020