Dagelijkse leven tijdens immuuntherapie

Wat kun je in je dagelijkse leven veilig blijven doen tijdens je behandeling met immunotherapie? Wat pak je beter anders aan? Of wat doe je beter niet. Hieronder vind je enkele belangrijke aandachtspunten en tips om hiermee om te gaan.
Er zijn geen schadelijke effecten bekend voor de mensen in je omgeving. Als je dat wenst, kan je de maatregelen die in het ziekenhuis genomen worden opvolgen.
Beperk het gebruik van alcohol.
Handen regelmatig wassen, tanden poetsen... een goede hygiëne is belangrijk om infecties te vermijden. Lees ook onze tips over hoe u thuis best omgaat met afvalstoffen van uw therapie.
Meestal is er geen bezwaar om een auto te besturen. Toch kan het zijn dat bepaalde factoren het verhinderen om met de wagen te rijden. Voor verplaatsingen naar het ziekenhuis zijn er tussenkomsten in de vervoerskosten.
Sommige geneesmiddelen of voedingsmiddelen beïnvloeden de werking van de therapie. Ze kunnen de werking versterken of verzwakken. Geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken zijn afgeraden.
Een huisdier houden in de periode dat immuuntherapie krijgt, kan. Een geliefd huisdier kan in deze periode net een steun en toeverlaat betekenen.
Voor de (klein)kinderen in je gezin is het beter dat het leven zoveel mogelijk zijn gangetje gaat.
Als je behandelingsschema het toelaat en als je jezelf in staat voelt om te reizen, dan is reizen zeker mogelijk. Het kan je weer energie en moed geven en heilzaam zijn.
Stoppen met roken is altijd een goede beslissing. Je lichaam krijgt tijdens de therapie immers krachtige geneesmiddelen te verwerken.
Het bezoek aan een hygiënisch wellnesscentrum, een massage, een sauna of een jacuzzi kunnen je helpen ontspanning te vinden. Wel is het goed dit na te vragen bij je behandelende arts.
Immuuntherapie vormt geen bezwaar om te vrijen. Wel is het belangrijk om tijdens je behandeling en tot enkele maanden later voorbehoedsmiddelen te ge­bruiken.
Fysieke beweging biedt ook tijdens immuuntherapie voordelen. De mate en het soort van fysieke beweging hangt af van je fysieke toestand en fysieke mogelijkheden.
(Gezonde) voeding is belangrijk voor iedereen, maar bij de behandeling van kanker speelt voeding een nog grotere rol.
Tijdens een behandeling met immuuntherapie vermijd je het best zoveel mogelijk blootstelling aan de zon.
Laatste aanpassing: 18 oktober 2022