Humane papillomavirussen (HPV)

Wratvirussen
Humaan papillomavirussen (HPV) zijn virussen die de slijmvliezen en de huid van de ano-genitale regio van vrouwen en mannen besmetten en er letsels veroorzaken. Ze kunnen ook voorkomen op de stembanden of in de mondholte. HPV is de veroorzaker van baarmoederhalskanker.

Afspraken

Symptomen

  • Meestal pijnloze, zichtbare en voelbare oppervlakkige zwellingen op de slijmvliezen of de huid van de genitaliën en anus, maar ook intern in de vagina, de baarmoederhals of het plaskanaal.
  • Meestal goedaardig, zeldzaam kwaadaardig
  • Deze virussen worden overgedragen door seksueel contact.
  • HPV infecties worden niet voorkomen door het gebruik van condooms.
  • Bij de meeste mannen en vrouwen verlopen deze infecties zonder symptomen of klachten.
  • Meestal verdwijnen de virussen door een immuunreactie van het lichaam, maar dat duurt vaak zes maanden tot anderhalf jaar of langer.
  • Bij oudere mensen, bij rokers, of indien het immuunsysteem ziek is of onderdrukt wordt door medicatie, kan de HPV-infectie chronisch worden.

Over humaan papillomavirus (HPV)

Het humaan papillomavirus is de veroorzaker van baarmoederhalskanker, een ziekte die in ons land nog altijd elk jaar 700 vrouwen treft. Een derde van die patiënten overlijdt aan de ziekte. 

Lees het artikel "5 weetjes over HPV" in UZ-magazine (pdf).

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Laatste aanpassing: 24 februari 2021