Acetabulumfractuur

Fractuur van de heupkom
De heupkomfractuur (acetabulumfractuur) treedt zowel bij jongeren als ouderen op en kan het gevolg zijn van een hoog energetisch (bv. verkeersongeval) of laag energetisch (bv. struikelval) trauma.

Afspraken

Traumatologie

Symptomen

Breuk van de heupkom veroorzaakt meestal pijn ter hoogte van de bil en lies. Bewegingen ter hoogte van de heup zijn zeer pijnlijk en meestal niet mogelijk.

Behandeling

Als de breuk verplaatst is, moet deze geopereerd worden om de anatomie en het goed functioneren van de heupkom te herstellen. 

Als de breuk niet verplaatst is kan ze meestal zonder operatie behandeld worden.

Operatie

We streven naar een behoud van het gewricht door de heupkom anatomisch te herstellen.

Dit gebeurt via een open chirurgische ingreep waarbij er door de buikwand en langs de grote bloedvaten (anterieur) of via het heupgewricht (posterieur) geopereerd moet worden.

De breuk wordt dan gereduceerd en gefixeerd met behulp van platen en schroeven. Soms dient er een gecombineerde ingreep uitgevoerd te worden (anterieure + posterieure toegang).

Deze procedures gebeuren via klassieke open incisies. Het is namelijk van cruciaal belang om het gewricht perfect anatomisch te herstellen en dit kan enkel via een open ingreep.

Standaard röntgenopname van het bekken na anterieure operatie van het acetabulum (heupkom).

Een snelle revalidatie met behoud van mobiliteit wordt hierbij nagestreefd. In zeldzame gevallen wordt om deze reden bij ouderen een heupprothese in combinatie met de osteosynthese geplaatst.

Nazorg

Na de ingreep mag u gedurende 6 weken de kant van de breuk niet belasten. U mag wel stappen met looprekje/ krukken en enkel de gezonde kant belasten. Bovendien oefent u tijdens deze periode de mobiliteit (souplesse) en de spierkracht. Indien er zich geen problemen stellen postoperatief is de gemiddelde verblijfsduur in het ziekenhuis na de ingreep ± 7 dagen.

Na deze periode zonder belasting mag gedurende 6 weken de belasting opgebouwd worden onder begeleiding van de kinesitherapeut.

Prognose, risico’s en complicaties

Lees meer op de algemene pagina over een gebroken bekken.

Specialisten

Laatste aanpassing: 4 March 2024