Praktisch

 • Datum: 17 maart 2019 10:00 - 16:00
 • Locatie: Campus Gasthuisberg

Zorg voor en onderzoek naar aandoeningen van het brein hebben een belangrijke plaats in UZ Leuven. Op de Dag van de Zorg staan twee aandoeningen in de kijker: beroerte en epilepsie.

Als bezoeker volg je een parcours waarop beide aandoeningen achtereenvolgens aan bod komen en waarop je aan verschillende haltes demonstraties ziet en uitleg krijgt van experts. Je komt zo alles te weten over die aandoeningen: hoe spoor je ze op tijd op, hoe worden ze behandeld en hoe verloopt de revalidatie achteraf?

Epilepsie ontrafeld

 • Halte 1 - Specialisten aan het woord: ze vertellen je wat epilepsie is en welke aanvaltypes en behandelingen er bestaan.
 • Halte 2 - Hoe werkt een EEG? Ontdek zelf aan de lijve hoe je met een EEG de elektrische activiteit van de hersenen kunt registreren met behulp van elektroden op het hoofd. Tijdens een epileptische aanval treden in de hersenen ontladingen op, die meestal als pieken of piekgolven op het EEG te zien zijn. 
 • Halte 3 - Zet de virtual reality-bril op en neem een virtuele duik in het menselijke brein, waarbij je ontdekt wat er precies misgaat bij epilepsie en hoe we deze ziekte kunnen behandelen.
 • Halte 4 - Blik in de toekomst: ontdek hoe de revolutionaire ontwikkeling van apps het leven en de behandeling van epilepsiepatiënten sterk kan verbeteren.

Doorgrond een beroerte

 • Halte 1 - Test jezelf: hoe herken je een beroerte? Wat moet je doen als het bij jezelf of iemand anders gebeurt? Kun je het voorkomen?
 • Halte 2 - Specialisten aan het woord: ze vertellen je over de oorzaken van beroertes en de behandeling in het ziekenhuis op de gespecialiseerde eenheid voor beroertes.
 • Halte 3 - Een kijkje achter de schermen in het IRCC: soms is een invasieve aanpak nodig voor het behandelen van een beroerte en wordt er met katheters via de bloedvaten naar de hersenen gegaan. Die ingreep gebeurt in het IRCC van UZ Leuven. 
 • Halte 4 - Unieke kans! Bezoek de PET-MR-scanner: deze meest geavanceerde scanner ter wereld – de eerste in België staat in UZ Leuven – combineert de voordelen van MR met een hooggevoelige PET-scanner.  De combinatie van die twee beeldvormingstechnieken zorgt voor een juistere en snellere diagnose en voor een betere geïndividualiseerde planning van behandelingen.
  Om het recht op privacy van de patiënten die aanwezig zijn, te kunnen waarborgen, is deze halte tijdens de Dag van de Zorg niet rolstoeltoegankelijk en enkel bereikbaar via de trap. Wij danken u voor uw begrip.
 • Halte 5 - Revalidatie na een beroerte: na het doormaken van een beroerte moeten patiënten vaak een lang revalidatietraject afleggen. Het team van de revalidatiecampus Pellenberg demonstreert hoe dat verloopt.

  Praktisch

  UZ Leuven, campus Gasthuisberg
  Zondag 17 maart
  Van 10 tot 16 uur

  Een parcours waar beide aandoeningen achtereenvolgens aan bod komen. Je volgt het traject  op eigen ritme aan de hand van grondpijlen. Laatste start is om 14.30 uur.

  Startpunt: vanaf de ontvangsthal is bewegwijzering voorzien naar het beginpunt van het parcours dat start in het nieuw ambulant centrum.

  Hapje en drankje? In de koffieshop (centraal gelegen in de ontvangsthal) kun je terecht voor drankjes, broodjes en versnaperingen. Open vanaf 9 uur op Dag van de Zorg.

  Bereikbaarheid

  • Met de bus? Afstappen aan de  bushalte van het ziekenhuis.
  • Met de fiets? Openbare fietsenstalling schuin tegenover de bushaltes 
  • Met de auto? Parkeren kan op de (openlucht of overdekte) bezoekersparking.

   

  UZ Leuven bijzonder veelzijdig

  Al gedacht aan werken in UZ Leuven? Bezoek onze wervingsstand aan de start van het parcours en ontdek je gevarieerde loopbaankansen bij UZ Leuven. 

  Naast ons ruim en divers aanbod aan functies kijken we op de Dag van de Zorg specifiek uit naar verpleegkundigen met pit. Heb je al heel wat ervaring als verpleegkundige en verruim je graag je horizon? Of studeer je binnenkort af?

  Maak kennis met de diverse zorgdomeinen en verpleegkundige functies in UZ Leuven en krijg een antwoord op al je vragen. Verpleegkundigen in diverse rollen delen graag hun ervaringen met jou.

  Wij kijken uit naar je komst!