Voeding en chemotherapie

Gezonde voeding is belangrijk tijdens chemotherapie:

  • Behandeling wordt doorgaans beter verdragen.
  • Kans op complicaties is kleiner.

Energie, vocht en voedingsstoffen

Bij chemotherapie gaat het erom om voldoende energie (onder de vorm van eiwitten, koolhydraten en vetten), vocht en voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen) op te nemen.

  • Melk en melkproducten, vlees en peulvruchten bevatten veel eiwitten.
  • Vers geschild fruit en groenten (rauw, indien goed gewassen of gekookt) zijn een bron van vitaminen.
  • Volkorenbrood en zilvervliesrijst bevatten allerlei mineralen, alsook eiwitten en vezels.
  • Eet meerdere kleine maaltijden per dag.
  • Wordt u misselijk van een warme maaltijd? Kies dan voor een broodmaaltijd of een koude maaltijd.
  • Probeer veel verschillende voedingsmiddelen uit.

Als er bepaalde voedingsproducten verboden zijn tijdens uw behandeling, zal uw arts of verpleegkundige u dit vertellen.

Voedingstips tijdens chemotherapie

Chemotherapie kan (meestal tijdelijk) een totaal andere beleving van geur en smaak veroorzaken. Daarnaast kan chemotherapie ook een pijnlijke mond en keel, slijmvorming, constipatie en misselijkheid en braken teweegbrengen.

Meer informatie over deze nevenwerkingen en wat u eraan kunt doen:

Laatste aanpassing: 24 februari 2021