Fysieke beweging en sporten bij chemotherapie

Fysieke beweging biedt ook tijdens chemotherapie voordelen: het onder­houdt je fysieke conditie, is goed voor je hart- en bloedvaten, kan vermoeidheid verminderen en is ook goed voor je mentale gezondheid.

Dagelijkse leven tijdens orale kankertherapie - Sport en beweging

De mate en het soort van fysieke beweging hangt af van je fysieke toestand en fysieke mogelijkheden. Ook hangt het samen met wat je in het verleden gewoon was te doen. 

Wandelen, fietsen en zwemmen zijn spor­ten die makkelijk op eigen niveau en tempo te beoefenen zijn, maar ook andere vor­men zoals yoga, gymnastiek, aquagym, tai-chi, fitness of nordic walking zijn mogelijk.

Als je vóór de kankerdiagnose intensief sport beoefende, bespreek je samen met je zorgverleners in welke mate dit mo­gelijk is en blijft. Mogelijk moet je de intensiteit en duur aanpassen.

Enkele raadgevingen

  • Zorg voor een goede uitrusting.
  • Regelmatig, een aantal keren per week, een half uur sporten is beter dan één keer intensief.
  • Zorg voor een opwarming vooraf en afkoeling nadien.
  • Drink voldoende tijdens en na de fysieke activiteit.
  • Bouw langzaam op, forceer niets.
  • Vermijd contactsporten.
Voor zover als mogelijk blijf ik sporten! Het geeft afleiding. Ook was het voor mij een grote motivatie om te merken dat mijn conditie gedurende de therapie langzaam weer beter werd.

Zwemmen

Over het algemeen mag je tijdens een behandeling met chemotherapie. Zwemmen is een sport waarbij je geen last hebt van zwaartekracht en waarbij je lichaam geen schokken te verwerken krijgt. Je kan je bovendien heel erg aanpassen aan je eigen tempo en mogelijkheden. 

In sommige gevallen is zwemmen echter (tijdelijk) niet aangewezen, bijvoor­beeld na een operatie. Twijfel je of je al dan niet mag zwemmen, vraag dan advies aan je zorgverleners. 

Vermijd subtropische en zeer drukke zwembaden om infecties te voorkomen.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023