Cryopreservatie in het kort

Wat is cryopreservatie? Wat wordt er ingevroren? Hoe komt men aan zaadcellen of testiculair weefsel? 

Cryopreservatie

Wat is dat nu eigenlijk ‘een cryopreservatie’?

Een cryopreservatie betekent ‘het invriezen van cellen’, in dit geval zaadcellen of testiculair weefsel (wat het verschil is tussen beiden, lees je zo). Dat gebeurt het beste voordat je behandeling gestart is. Omdat de behandeling vaak snel moet starten, is er meestal niet zoveel tijd om hierover na te denken.

Jij bent degene die beslist wat er gebeurt. Als je vragen hebt, kan je altijd bij je behandelende arts terecht. Je kan ook terecht bij je ouders of bij een verpleegkundige of psycholoog van het ziekenhuis.

Wat wordt er ingevroren?

Er worden zaadcellen ingevroren. Die cellen kunnen later gebruikt worden voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Het is heel normaal dat je nu nog niet weet of je later vader wil worden, maar door voor cryopreservatie te kiezen hou je alle mogelijkheden open. Zaadcellen worden aangemaakt vanaf de puberteit.

Hoe komt men nu aan zaadcellen?

Om zaadcellen te verkrijgen zijn er enkele opties. Bij voorkeur wordt er eerst door middel van masturbatie een staal verkregen. Als masturberen niet gelukt is of als men geen zaadcellen kon vinden, dan is er nog een andere manier, namelijk een kleine operatie. Dat gebeurt onder een volledige verdoving waardoor jijzelf niets merkt of voelt van die ingreep. De arts maakt een kleine insnijding in je teelbal en neemt op die manier een klein stukje teelbalweefsel weg (dat is een biopsie). In het laboratorium worden de zaadcellen uit dit weefsel gehaald en ingevroren.

Laatste aanpassing: 21 augustus 2023