Cryopreservatie door middel van masturbatie

Hoe verloopt een cryopreservatie door middel van masturbatie? Hoe gaat dat juist, masturberen? Hoe voel je een ejaculatie aankomen? Wat als masturberen niet lukt?

Masturbatie is een methode om een zaadlozing of een ejaculatie te verkrijgen. Hierin zitten de zaadcellen die we nodig hebben om in te vriezen. Als je een spermastaal door middel van masturbatie wil aanmaken, dan doe je dat op de dienst fertiliteit van het ziekenhuis. Die dienst is gespecialiseerd in vruchtbaarheid en het cryopreserveren van zaadcellen. Zij zullen ook je spermastaal nakijken. Ze gaan zoeken naar zaadcellen en wanneer ze deze gevonden hebben, zullen ze deze invriezen en bewaren voor later. Op die dienst is een ruimte voorzien voor masturbatie. 

Hoe gaat dat juist, masturberen?

Stap 1Was grondig je handen en je penis.

Stap 2: Masturberen

Jongens of mannen masturberen door de voorhuid over de eikel te trekken. Sommigen doen dit regelmatig omdat dit een fijn gevoel geeft. Masturberen heet ook: zelfbevrediging, aftrekken, rukken of soloseks. De meesten masturberen door de voorhuid over de eikel te wrijven. Je kunt masturberen met één hand, beide handen of met duim en wijsvinger. Er zijn diverse technieken mogelijk: alleen met je vingers of met je hele hand, met korte en snelle rukjes of met langzaam op-en-neergaande bewegingen, knijpend of draaiend… Als je masturbeert dan streel je herhaaldelijk over de penis in een op-en-neergaande beweging tot deze in erectie komt. De penis wordt als het ware stijf. Daarbij krijg je een gevoel van opwinding. Als je de op-en-neergaande bewegingen sneller op elkaar laat volgen of je hand harder gaat bewegen, gaat ook je gevoel van opwinding toenemen, wat een fijn gevoel geeft.

 

Bron: sensoa

Stap 3: Orgasme of zaadlozing

Op een bepaald moment zal je merken dat er een witte vloeistof uit je penis komt, dat noemt men ‘ejaculatie’. Per ejaculatie komt er ongeveer 3 tot 5 ml vocht uit je penis (ongeveer het dopje van een flesje vol). Dit ejaculatievocht bevat je zaadcellen. Dat ejaculatievocht moet je opvangen in een potje, zodat de zaadcellen kunnen bewaard worden. Je sluit nadien het potje af en laat het achter in de kamer. Een hulpverlener zal het potje pas wegnemen als jij de ruimte verlaten hebt.

Hoe voel je een ejaculatie aankomen?

Ejaculatie gaat meestal samen met een orgasme: je opwinding stijgt tot het niet meer verder kan stijgen en je de point of no return bereikt. Je hebt dan het gevoel dat je de ejaculatie niet meer kan tegenhouden.

Concreet voelt dat zo:

  • je voelt je alsof je niet wil stoppen met wat je aan het doen bent
  • eventueel begin je een beetje te trillen
  • je penis wordt stijver
  • je teelballen worden groter en trekken meer naar je lichaam toe
  • je ademhaling versnelt en dan is het er plots

Als je de zaadlozing voelt aankomen, is het best dat je je penis al richt naar het potje dat je gekregen hebt. Zo kan het potje je zaadcellen opvangen.

Besneden penis

Een besneden penis is doorgaans minder gevoelig voor aanraking. Een besneden eikel is zijn beschermhoesje immers kwijt en daardoor meer gewend aan wrijving (bv. tegen de onderbroek). Daardoor verhardt de huid van de eikel.

Wanneer je masturbeert met een besneden penis, kan je op zoek gaan naar de rest van het toompje. Het toompje was het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vastzat. Dat is een gevoelige zone. Het kan echter dat er ter hoogte van het toompje een litteken is ontstaan en dat het daarom pijnlijk aanvoelt. Daarom kan het soms beter zijn dat je je penis lager vastpakt. Verder is het belangrijk om een besneden penis te bevochtigen. De eikel is namelijk vaak droger. Bij het masturberen zelf let je erop dat je druk uitoefent en eerder stevige bewegingen maakt. 

Wat als masturberen niet lukt?

Maak je geen zorgen als er niets gebeurt. Het is misschien voor jou de eerste keer dat je masturbeert. Masturberen leidt ook niet altijd tot een ejaculatie. Probeer het dan op een later tijdstip nog eens opnieuw. Het kan ook helpen om erover te spreken met een seksuoloog. Deze persoon denkt samen met jou na hoe het bij een nieuwe poging misschien wel zou kunnen lukken.

Zaadcellen die met masturbatie zijn bekomen, geven meer kansen om later een kind te kunnen krijgen. Het is ook de minst ingrijpende methode. Als het masturberen niet lukt, kan je arts nog een kleine operatie voorstellen om zaadcellen te bekomen of indien je nog geen zaadcellen aanmaakt, testiculair weefsel invriezen.

Laatste aanpassing: 21 augustus 2023