Behandeling zwangerschapsdiabetes

Bewegen

Bewegen is een onderdeel van de behandeling. Doe minstens een 1/2 uur per dag aan gezondheidsbeweging, maak bijvoorbeeld een stevige wandeling. Een lichte sportieve inspanning beïnvloedt de glucoseregulatie op een positieve manier.

Voeding

Vermijd hoge glucosepieken door alle snelwerkende suikers te beperken.

Beperk snelle suikers in

  • frisdranken
  • gesuikerde melkproducten zoals gekochte pudding, rijstpap, gesuikerde yoghurt, gesuikerde melkdranken, chocolademelk
  • gebak, taart, koekjes, chocolade, snoepgoed, …

Beperk fruitsuikers in

  • fruitsappen (inclusief ongezoete fruitsappen)
  • honing

Maak binnen de week een afspraak met een UZ Leuven-diëtiste en/of diabeteseducator voor verdere adviezen ten aanzien van de voeding (afhankelijk van uw glycemieregeling). Hou voor deze afspraak enkele dagen tot een week uw voedingsgewoonte bij op het 7-dagenschema.

Meten van glycemie

De diabeteseducator leert u zelfmonitoring van de glycemies. U wordt gevraagd om 7-puntsmetingen te doen. Meet net voor iedere maaltijd en voor het slapengaan, doe ook een meting 2 uur na iedere maaltijd (postprandiaal). Noteer uw metingen in een dagboek. In functie van uw metingen wordt de therapie aangepast.

Welke waarden moet u behalen?

  • Nuchter: < 95 mg/dl
  • Voor de maaltijden: < 95 mg/dl
  • Postprandiaal : < 120 mg/dl

Bij het niet behalen van deze doelen, wordt er overwogen om insuline op te starten. Indien insuline nodig is, zal u tot aan de bevalling om de 2 weken verder worden opgevolgd bij de diabetesarts.

Opvolging na bevalling

Bij alle patiënten met zwangerschapsdiabetes zal er postpartum een OGTT gebeuren om een permanente vorm van (pre)diabetes op te sporen. 

Bij voorkeur zal deze gebeuren op 12 weken postpartum.

Indien de vrouwen langer dan 12 weken borstvoeding geven adviseren wij hun om met ons contact op te nemen zodat de afspraak kan verplaatst worden en dit met uitstel tot 24 weken na de bevalling.

Meer informatie

Laatste aanpassing: 24 januari 2020