Seksualiteit en zwangerschapspreventie tijdens antihormoontherapie

Behandeling in de menopauze

Als u in de menopauze bent (en was vóór de behandeling), bent u niet vruchtbaar. U hoeft dan geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Bij wisselende seksuele contacten gebruikt u het best een condoom om de kans op een seksueel overdraagbare ziekte te verkleinen.

Behandeling voor de menopauze

Als u nog niet in de menopauze was vóór de behandeling, is het belangrijk een zwangerschap te voorkomen en een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

Door chemotherapie en/of antihormoontherapie kan uw cyclus onregelmatig worden of vallen de bloedingen soms stil. Dat wil echter niet zeggen dat u in de menopauze bent. U beschermt uzelf dus het best altijd tegen een zwangerschap, want antihormoontherapie kan de zwangerschap en de ontwikkeling van het kindje verstoren.

Bespreek een niet-hormonale anticonceptiemethode, bijvoorbeeld condoom of koperspiraal, met uw arts of trajectbegeleider/verpleegkundige.

Bespreek het zeker ook met uw zorgverleners als u nog een kinderwens hebt. We kunnen regelmatig een bloedafname doen om uw hormonenspiegel te evalueren en te beoordelen of u in de menopauze bent. Die bloedafname geeft echter enkel een momentopname en hormoonspiegels kunnen nogal wisselend zijn in de periode rond de menopauze, zeker na chemotherapie of tijdens antihormoontherapie. Het is dus erg moeilijk om de menopauze met zekerheid vast te stellen na antikankertherapie bij vrouwen rond de menopauze.

Ook voor mannen is het belangrijk dat er een voorbehoedsmiddel gebruikt wordt. De antihormoontherapie zorgt er niet voor dat u onvruchtbaar bent.

Laatste aanpassing: 7 oktober 2020