Seksualiteit en antihormoontherapie

Uw antihormoontherapie kan uw zin in seks doen afnemen om verschillende oorzaken, zoals een mogelijk veranderd lichaam door de behandeling, moeilijk of pijnlijk seksueel contact door een drogere vagina of erectiestoornissen, warmteopwellingen, vermoeidheid of gevoelens rond de verwerking van borstkanker.

Verschillende oorzaken

Minder zin in seks kan verschillende oorzaken hebben:

 • gevoelens rond de verwerking van de diagnose en behandeling van
  borstkanker,
 • een mogelijk veranderd lichaam door de behandeling,
 • pijnlijk of moeilijk seksueel contact door een drogere vagina of erectiestoornissen, waardoor het plezier wegebt,
 • warmteopwellingen, maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van medicatie om de vapeurs tegen te gaan,
 • vermoeidheid.
De zin in seks en/of het gebrek aan voldoende vochtig zijn, heeft vaak niets te maken met je zin in seks of de mate van opwinding. Je lichaam reageert gewoon anders op prikkels en ik vind het belangrijk dat mijn partner dat ook weet.
Lotgenoot

Advies

 • Over seksualiteit mag en kan gepraat worden. De hulpverleners zijn getraind om u daarin te ondersteunen. Aarzel niet om hen te contacteren als u vragen of problemen ondervindt.
 • Geef uzelf en ook uw partner de nodige tijd om te leren omgaan met de veranderingen in uw lichaam. Probeer er samen over te praten. Het is normaal dat u als koppel een zekere voorkeur in seksualiteitsbeleving hebt ontwikkeld. Soms kan die nu onaangenaam, ongemakkelijk of pijnlijk zijn. Een nieuwe manier ontdekken vraagt niet alleen tijd, maar ook oefening. Durf aan elkaar een aantal vragen te stellen: “wat vind je leuk, waar heb je zin in, wat doet pijn …”.
Mijn partner was bang om opnieuw intiem te zijn met mij, omdat ik kanker heb gehad. We hebben dit samen kunnen bespreken.
Lotgenoot
 • Als seksualiteit pijnlijk is of wordt doordat u verkrampt, kan een begeleiding door een bekkenbodemtherapeute zinvol zijn (kinesitherapeut).
 • Zorg voor een goede voorbereiding: ontspannen sfeer, voldoende voorspel.
Het is inderdaad anders om te vrijen met of zonder antihormoontherapie. Mijn libido is niet gewoon minder, het is anders. Ik heb nog steeds enorm veel zin om te vrijen, maar ik denk dat het ook komt omdat ik anders kijk naar de seksuele beleving. Het gaat om intimiteit, elkaar verwennen, genieten … niet alleen maar om het klaarkomen.
Lotgenoot
 • Er zijn verschillende manieren om seksualiteit te beleven (strelen, erotisch zoenen, contact met de mond of met de hand, penetratie …). Kies een manier die voor jullie kan en prettig aanvoelt.

Blijf er niet mee zitten

Bij vragen of voor advies rond seksualiteit en intimiteit kunt u terecht bij de zorgverleners in het ziekenhuis. Aarzel niet om er met hen over te spreken of hen te contacteren.

Ze kunnen u zo nodig ook doorverwijzen naar onze seksuologen.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023