Wisselend humeur bij antihormoontherapie

Patiënten en hun partners ervaren soms een schommelend humeur (bv. plots huilen, prikkelbaar zijn, sneller boos worden). Vermoedelijk komt dit enerzijds door uw lichaam dat zich aan een nieuwe situatie aanpast, maar anderzijds ook door de gevoelens die vaak aanwezig zijn na of tijdens de behandeling voor borstkanker.

Wat kunt u ondervinden?

Patiënten, maar ook hun partners, ervaren soms een schommelend humeur. Ze geven onder meer aan dat ze:

  • soms plots, zonder aanleiding moeten huilen,
  • prikkelbaar zijn,
  • sneller boos worden.

Die humeurwisselingen treden voornamelijk op tijdens de eerste maanden van de behandeling.

We vermoeden dat dit enerzijds komt door uw lichaam dat zich aan een nieuwe situatie aanpast, maar anderzijds ook de gevoelens die vaak aanwezig zijn na of tijdens de behandeling voor borstkanker.

Advies

Een goede emotionele gezondheid is belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk. De diagnose van kanker, maar zeker ook de behandeling voor borstkanker kunnen verschillende emoties met zich meebrengen zoals angst, veranderd lichaamsbeeld, verminderd gevoel van eigenwaarde, boosheid, piekergedachten.

Die gevoelens hebben niet alleen een effect op uw dagelijkse leven, maar kunnen ook verschillende nevenwerkingen uitlokken of verergeren.

Enkele tips

  • Let op voldoende zelfzorg. Plan dagelijks een activiteit in die u leuk vindt en u energie geeft.
  • Zorg voor een open communicatie met uw partner, gezin en vrienden. Zij kunnen u enkel ondersteunen als ze op de hoogte zijn van uw gevoelens.
  • Yoga en mindfulness kunnen helpen om sterker in uw schoenen te staan.
  • Schakel hulp in als u blijft piekeren. De hulpverleners in het ziekenhuis blijven beschikbaar, contacteer dus uw contactpersoon. Ondersteuning door een relaxatietherapeut (psychomotorisch therapeut), sociaal werker, pastor, psycholoog of seksuoloog is zeker mogelijk binnen ons centrum. Meestal helpen enkele gesprekken om u op weg te helpen.
Ik heb een goede begeleiding ervaren door de psychologe die ter beschikking werd gesteld.
Lotgenoot

Praten met lotgenoten

Contact met een lotgenotengroep is ook mogelijk.
Lotgenoten in de regio Leuven vindt u op de website van EnVie VZW.

Bent u een man en hebt u nood aan een gesprek?
Neem dan een kijkje op de website van Borstkankerman VZW.

Vind hier een overzicht van alle Vlaamse lotgenotengroepen

Verwante klachten

Uw emotionele gezondheid kan ook effecten hebben op andere klachten. 

 

Soms is het ook een kwestie van aanvaarden dat je leven er nu anders uitziet en er dan het beste van maken. Dat is niet je erbij neerleggen, maar echt aanvaarden. Zolang je alles terug hetzelfde wil als vroeger, ben je aan het vechten en loop je tegen je grenzen aan.
Lotgenoot

Blijf er niet mee zitten

Bij vragen of voor advies rond je humeur kunt u terecht bij de zorgverleners in het ziekenhuis. Aarzel niet om er met hen over te spreken of hen te contacteren.

Ze kunnen zo nodig ook doorverwijzen naar onze psychologen.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023