Gewichtstoename bij antihormoontherapie

Wat kunt u ondervinden?

Algemeen wordt aangenomen dat antihormoontherapie een gewichtstoename van twee tot drie kilogram kan veroorzaken. Dat is te vergelijken met de toename tijdens een natuurlijke menopauze.

Er vinden heel wat veranderingen plaats in het lichaam, waardoor het lichaamsgewicht kan toenemen. Doordat vetcellen minder energie verbruiken dan spieren, hebt u minder energie nodig (en dus ook minder calorieën). Daarnaast kan de antihormoontherapie ervoor zorgen dat de stofwisseling trager wordt, wat ook betekent dat uw lichaam minder energie nodig heeft.

We zien vaak ook dat door eventuele nevenwerkingen van de behandeling, zoals vermoeidheid of smaakverandering, uw leefstijl kan veranderen. Zo kan het zijn dat u minder beweegt of dat uw eetpatroon verandert, maar ook gevoelens van stress, verdriet en spanning kunnen zorgen voor een toename van de eetlust.

Je maakt een heel proces door en je lichaam verandert. Dat heb ik heel hard gemerkt.
Lotgenoot

Advies

  • Beweeg voldoende. Daardoor verbruikt u niet alleen calorieën, maar maakt u ook spieren aan. Spieren verbranden extra calorieën.
  • Streef naar een gezonde en evenwichtige voedings- en eetpatroon.
  • Heb voldoende aandacht voor een goede emotionele gezondheid. Wanneer u hevige emoties ervaart, is de kans groter dat u meer gaat eten.

Blijf er niet mee zitten

Bij vragen of voor advies rond gewichtstoename kan u terecht bij de zorgverleners in het ziekenhuis. Aarzel niet om er met hen over te spreken of hen te contacteren.

Ze kunnen u ook doorverwijzen naar een diëtist.

Laatste aanpassing: 16 maart 2023