Histaruz

Eén geschiedenis, duizenden verhalen: de uitgebreide erfgoedcollectie van museum Histaruz geeft een overzicht van 100 jaar Leuvense universitaire ziekenhuizen. Van oude pillenbokalen tot de eerste gynaecologische toestellen: duik in de geschiedenis van de geneeskunde en van UZ Leuven in het bijzonder.
Verpleegeenheid histaruz

Volledig heringerichte verpleegkamer boordevol boeiende objecten, foto’s, documenten en verhalen uit het begin van de 20ste eeuw.

Histaruz sluit voorlopig de deuren

Na bijna tien jaar sluit Histaruz de deuren op zijn vertrouwde plek in het Kankerinstituut op campus Sint-Rafaël. De volledige ziekenhuissite tussen de Brusselsestraat, de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat maakt de volgende jaren plaats voor de Hertogensite, een nieuwe duurzame stadswijk in Leuven. In de zomer van 2020 wordt er hard gewerkt om het museum leeg te maken en de volledige erfgoedcollectie veilig op te bergen. Hoe, waar en wanneer Histaruz mogelijk in de toekomst heropent, wordt nog volop bestudeerd.

De groep van 20 enthousiaste vrijwilligers bedankt iedereen van harte voor hun interesse in dit stukje geschiedenis. Zij hopen dan ook dat ze jou in de toekomst op een andere locatie mogen verwelkomen.

Histaruz steunen

  • Het museum is tijdelijk gesloten, maar de Histaruz-werking gaat door.

    Bent u in het bezit van waardevol medisch materiaal uit vervlogen tijden? Wilt u de werking van Histaruz op een financiële of andere manier steunen?

  • Contacteer ons via histaruz@uzleuven.be.

Blijft u graag op de hoogte?

  • Vul ons contactformulier in als u meer informatie wenst te ontvangen over toekomstige initiatieven en ander nieuws over Histaruz.

Contact

Laatste aanpassing: 24 mei 2022